Slovenija
21427 ogledov

Walt Disney spravil Bovčane ob zaslužek

Neskončna nevihta-Krvavec Diego Zanco Neskončno nevihto so snemali na Krvavcu.
Minulo nedeljo je HBO premierno predvajal film Neskončna nevihta z Naomi Watts, 28. aprila se bo na malih ekranih začela serija Citadel, prav tako z zvezdniško zasedbo. Oba so snemali tudi v Sloveniji, ki se je v zadnjih letih spremenila v velikanski studio na prostem. Preverili smo, kdo ima kaj od tega, in koliko.

Najprej, če tuje produkcijske hiše snemajo pri nas in pri tem uporabljajo lokalno infrastrukturo ter domače filmske delavce, po shemi denarnih vračil, ki na Slovenskem fimskem centru (SFC) velja od leta 2017, dobijo povrnjenih 25 odstotkov priznanih stroškov.

"V primeru Neskončne nevihte (Infinite Storm) so producenti vložili 1,887.813 evra in dobili povrnjenih 471.953 evrov. Postopek vodimo na Slovenskem filmskem centru, povračilo pa se izplača iz posebne postavke na ministrstvu za kulturo," nam je sporočila vodja promocije in distribucije na SFC Nerina T. Kocjančič. Ekipa z Naomi Watts je v Sloveniji snemala 30 dni, in sicer na Krvavcu, v Kamniški Bistrici, Korošaških slapovih- Klemenčevu, Veliki planini, v Črnučah in Studiu Viba film v Ljubljani.

Naomi Watts | Avtor: EPA EPA
Krvavec postal Washington

Pri snemanju je po podatkih Kocjančičeve sodelovalo kar 160 domačih filmskih ustvarjalcev in delavcev, med njimi 17 igralcev v stranskih vlogah, 13 filmskih delavcev v kastingu in produkciji, fotograf na setu Matjaž Krivic, scenografka Katja Šoltes, ki je Krvavec "preoblekla" v goro Washington, 13 tehnikov pri specialnih efektih, sedem za postavljanje in oblikovanje pohištva, trije asistenti pri oblikovanju kostumov, četverica pa je bila, pisalo se je pač leto 2021, zadolžena za covid ukrepe.

Še večja, pravzaprav največja in najbolj uspešna dosedaj, je bila lanska Netflixova produkcija Zveza (The Union), saj so v Sloveniji porabili  8.429.626 evrov, iz sheme denarnih povračil pa nazaj dobili  2.107.406 evrov. Sodelovalo je prek 340 slovenskih filmskih in drugih delavcev. Piran, kjer so snemali Halle Berry, Mark Wahlberg in J. K. Simmons, sta takrat obiskala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko in njen kolega, zadolžen za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matjaž Han. "Dobra filmska produkcija znanih svetovnih medijskih hiš, kot je Netflix, lahko pomembno prispeva h globalni promociji države. Poleg tega ima filmska produkcija tudi multiplikativen učinek na domače gospodarstvo in turizem," je tedaj povedal slednji.

Z njim se strinja tudi Kocjančičeva: "Slovenija ima na svojem ozemlju vse lokacije: planine, ravnice, griče, morje in stara mestna jedra. Ob tem ima izvrstne filmske ustvarjalce, ki lahko zasedejo vse sektorje filmske produkcije in postprodukcije. Podpora tujim filmskim ekipam je tisti del filmskega ustvarjanja, ki je del kreativnih industrij, ki sežejo tudi na sekundarne sektorje: turizem, trgovino, promet."

Rešitev med epidemijo

Dober glas očitno res seže v deveto vas, saj je zanimanje za snemanje v Sloveniji veliko. V Posočju, ki je bilo že 2007. prizorišče Zgodb iz Narnije: Princ Kaspijan, so leta 2019 posneli hollywoodsko serijo Kolo časa (The Wheel of Time) po istoimenskih romanih Roberta Jordana, na Kaninu pa predlani akcijsko serijo v šestih delih Citadel.

Takrat je ekipa štela kar 600 članov, ki so zapolnili večino prenočitvenih zmogljivosti v Bovcu, sploh, ker je bil zaradi epidemije v apartmaju samo po en gost, se spominja direktorica kaninskega smučišča Manuela Božič Badalič: "Snemanja so vedno diskretna. Ekipa si najprej ogleda lokacijo, potem dobimo povpraševanje za najem lokacije, ratraka, izredni zagon žičnice, prehrano. Takšni projekti so za nas kar velik prihodek, so pa povezani z vremenom in zahtevno logistiko, saj je potreben transport z nadmorske višine 400 metrov na 2200. Vedno skušamo tudi najti kompromis, da smučišča ne bi zapirali zaradi snemanja."

Leta 2021 ga v nobenem primeru ne bi bilo treba. Župan Bovca Valter Mlekuž je takrat izjavil: "Ne nazadnje je bila letos to vsaj delna rešitev poslovanja smučišča Kanin in rešilna bilka za številne ponudnike nočitvenih kapacitet. Že ob prihodu v Bovec so se organizatorji snemanja odločili tudi z donacijo za obnovo pogorele Maslcove domačije."

Na Kaninu so februarja letos snemali Nizozemci - "Enkrat smo morali smučišče vendarle zapreti, a je produkcijska hiša smučarjem vrnila kupnino za karte," pove Božič Badaličeva – naslednji tuj projekt se bo začel že prihodnji teden, če bo dovoljevalo vreme. Spomladi bi radi v nekakšnem kinu na prostem na parkirišču pred kabinsko gondolo tudi predvajali serijo Citadel: "Na dovoljenje producentov še čakamo."

Kulise so se stopile

Obisku tujih filmarjev pa ne sledijo turisti, ki bi pripotovali samo zato, da bi si ogledali prizorišča snemanj. Kar je na Kaninu razumljivo. "Gostje poleti včasih vprašajo, kje so snemali film, a nimajo česa videti. Kulise so iz snega in od njih takrat nič več ne ostane. Nimamo česa tržiti," pojasni Božič Badaličeva.

Zgodbe iz Narnije: Potovanje Potepuške zarje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Lahko pa bi tržili v Bovcu. Če bi smeli. Kot smo izvedeli na tamkajšnjem TIC, obiskovalci, predvsem družine z otroki, še po vseh teh letih sprašujejo po prizorišču Zgodb iz Narnije. Walt Disney pa domačinom takrat ni dovolili izkoriščanja filma za promocijo kraja, kaj šele, da bi morda obnovili sloviti most, zgrajen prav za to priložnost. Gostilničar nasproti prizorišča je denimo želel odpreti spominsko sobo, pa tudi tega ni smel. "Režiser nam je na TIC prinesel čelado in masko s podpisom glavnega igralca, to pa je bilo vse." Drugi filmi ali serije turistov ne zanimajo toliko, je pa zato večje zanimanje tujih producentov, tudi reklam.

Zalezovali Supermana

Podobno je na Krvavcu. "Neskončne nevihte naši kinematografi niso predvajali kljub našim pozivom Cineplexxu in Koloseju. Da so jo snemali na Krvavcu, bi vedeli predvsem domači gledalci, saj smučišče oziroma Slovenija v njej nista omenjena. Po snemanju tega filma tako nismo zabeležili večjega obiska smučarjev, se je pa povečalo povpraševanje tujih in domačih producentov po naših lokacijah. Po tistem sta bili pri nas hrvaška in še ena tuja ekipa, januarja letos pa je Eurosport tudi tukaj snemal dokumentarec o Tini Maze, ki še ni bil predvajan. Snemalnim ekipam damo na voljo prenočišča in gostinske storitve, ratrak in žičnico, skušamo pa sklepati kompromise, saj so gostje v sezoni naša prioriteta. V primeru Neskončne nevihte smučišča ni bilo treba zapirati, ker so snemali na vrhu Zvoha," je dejala Barbara Trebušak, na RTC Krvavec zadolžena za stike z javnostjo.

Tudi Kranjska Gora, kjer je bivala ekipa ene najbolj gledanih Netflixovih serij The Witcher, je naval oboževalcev po besedah Elizabete Skumavc iz TIC doživela samo med snemanjem: "Serijo so snemali na Belopeških jezerih, so pa njeni ljubitelji trumoma prihajali v naš urad, kje bi lahko srečali igralca Henryja Cavilla (ta je upodobil tudi Supermana, op. a.). Ta je večkrat tekel in jezdil po Podkorenu ter fotografije objavljal na družbenih omrežjih, prav tako smo jih delili tudi mi. Kasneje povečanega interesa za obisk Kranjske Gore zaradi snemanja serije nismo zaznali."
 

Komentarjev 2
  • pofukanavlada22 06:41 27.marec 2023.

    ko jebe ta hollywood cult kok kurac prihajajo in koj kurac jim dovolite snemati v sloveniji, naj crknejo pofukani američani

  • rd2dmk2 10:27 26.marec 2023.

    ja mal so smotani tile Bovčani.. ko pa čehi, slovaki in madžari vabijo svoje potnike na rafting in treking kolesarske ture v posočje pa čist lahko napišejo da gredo v pravljične dežele. in zraven 100 krat bolj odžirajo kruh domačinom. ...prikaži več pa se kdo sekira ? izgleda da še domačine ne , ker je tega tolk da se so do jadrana pozna- namreč na sranju ki plava po soči ki ostane za temi sralci.