Slovenija
15 ogledov

WikiLeaks: Obama izsiljeval Slovenijo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sloveniji je bilo rečeno, da mora sprejeti zapornika iz Guantanama, če se želijo njeni vodilni srečati s predsednikom Obamo. To piše v enem od 250.000 zaupnih dokumentov, ki jih je razkril WikiLeaks.

Spletna stran WikiLeaks je kljub napadu na svojo stran, ki so jo neznanci onesposobili in je trenutno nedostopna, nekaterim najpomembnejšim svetovnim časopisom posredovala dokumente, zaradi katerih naj bi v prihodnjih mesecih bolele glave tako v Washingtonu kot v marsikateri prestolnici sveta. Nocoj so jih ali jih še bodo objavili nemški Der Spiegel, britanski Guardian, ameriški New York Times, španski El Pais in francoski Le Monde.

Dokumenti se povečini nanašajo na korespondenco med ameriškim State Departmentom in okoli 270 ameriškimi predstavništvi v tujini. 11.000 razkritih dokumentov nosi oznako "zaupno", kar je druga največja stopnja zaupnosti, oznake "strogo zaupno" pa ne nosi noben dokument.

Der Spiegel po poročanju STA navaja, da naj bi v depešah ameriški diplomati afganistanskega predsednika Hamida Karzaja opisovali kot nekoga s "šibko osebnostjo", ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva pa kot "neodločneža". Nemška kanclerka Angela Merkel je v depešah opisana kot "ne preveč kreativna", ruski premier Vladimir Putin pa kot "alfa samec".

Večina dokumentov je mlajših od leta 2005, najnovejši je iz februarja letos, najstarejši je star skoraj petdeset let.

Sloveniji: Sprejmite zapornika
V dokumentih je po poročanju New York Timesa, ki je med prvimi razkril vsebino najnovejšega paketa Wikileksa, omenjena tudi Slovenija in sicer v povezavi s "pogajanji o zaprtju zapora v Guantanamu".

Ko so ameriški diplomati pritisnili na druge države, naj sprejmejo katerega od zapornikov, so v State Departmentu postali zagrizeni igralci igrice "dogovorimo se": Sloveniji je bilo rečeno, naj vzame zapornika, če si želi srečanja s predsednikom Barackom Obamo, otoški državi Kiribati pa je bilo ponujenih na milijone dolarjev, če bi sprejal skupino zapornikov iz Guantanama.


Za Žurnal: Ne vodimo postopkov
V Žurnalu24 smo neuradno že v začetku novembra od virov blizu ministrstvu za notranje zadeve izvedeli, da bo Slovenija sprejela enega zapornika iz Guantanama. Ne v kabinetu predsednika vlade (KPV), ne na MZZ nam tega niso želeli potrditi. V kabinetu premierja so nam odgovor zapisali, da so ZDA za pomoč prosile vse države EU. "Vendar KPV ne vodi nikakršnih postopkov za sprejem zapornikov iz Guantanama, saj bi morala biti odločitev o sprejetju le-teh sprejeta na najvišji politični ravni s širšim konsenzom političnih partnerjev, predvsem pa bi zahtevala pripravo ustrezne pravne podlage. To bi verjetno rezultiralo  v spremembi obstoječe zakonodaje ter zahtevalo multidisciplinaren pristopu pristojnih ministrstev in služb vlade."

 

Vseeno naj bi, kot smo neuradno izvedeli, vladne službe že pripravljale zakonodajne spremembe, ki bi sprejem zapornikov iz Guantanama omogočale.

ZDA se bojijo številnih diplomatskih sporov
V Washingtonu so zaradi objave novega svežnja dokumentov ogorčeni. ZDA opozarjajo, da bo objava tajnih dokumentov ogrozila številna življenja in globalne protiteroristične operacije ter oslabila ameriške odnose z zavezniki.

barack obama, ustnica, po%C5%A1kodba | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Zunanja sekretarka Hillary Clinton je v minulih dneh pozvala nekatere države, naj ji pomagajao pri preprečitvi diplomatskih sporov, ki ji grozijo. Ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu pa je State Department poslal pismo, v katerem ga opozarja na nezakonit dostop do dokumentov. Odgovornost za izdajo dokumentov so sicer v Washingtonu naprtili Bradleyju Manning, nekdanjemu vojaškemu obveščevalnemu agentu, ki je trenutno v arestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.