Slovenija
31 ogledov

WikiLeaks: Pahorju bi pomagal Obama

Predsednik ZDA Barack Obama. EPA
Naša in hrvaška vlada si nista zaupali, zato sta se pri pogajanjih glede Piranskega zaliva obračali na ZDA. Premier Borut Pahor o dogovoru Američane obvestil prej kot Evropsko unijo?

"Ponudba za zasebno srečanje ali celo fotografiranje s predsednikom Barackom Obamo, pogojena z uspešnim in pravočasnim zaključkom ratifikacijskega procesa, bi premierju Borutu Pahorju pomenila veliko spodbudo, da zgodbo zaključi do 27. marca in doprinese k napredku glede resolucije o mejnem sporu s Hrvaško."

To so Washingtonu v depeši iz leta 2009 sporočili z ameriškega veleposlaništva v Sloveniji. Sedaj jo je objavil WikiLeaks.

Kot je razvidno iz depeše, poslane julija istega leta, si slovenska in hrvaška vlada med pogajanji nista preveč zaupali. To je pred prvim srečanjem med slovenskim premierjem Borutom Pahorjem in takrat novo hrvaško premierko Jadranko Kosor v Trakoščanih povedal Davor Stier, svetovalec hrvaške premierke.

Američane je opozoril, da "slovenska stran ne zaupa hrvaški", da bi v primeru umika blokade nadaljevala s pogajanji in ZDA pozval, naj jamčijo za njih. "Podobno je Hrvaška menila, da bi ZDA lahko pomagale zagotoviti, da bo Slovenija res umaknila blokado," še piše v depeši.

Klic Obame "bi prepričal nasprotnike sporazuma"

Da so imele ZDA posebno vlogo, pa kaže še ena depeša. V njej je premier Pahor Američane obvestil o dogovoru s Kosorjevo glede meje. "Očitno nas je premier obvestil še pred Evropsko komisijo ali švedskim predsedstvom," ugotavljajo Američani v depeši.

"Washington prosimo, naj razmisli o tem, da bi nekdo na zelo visokem položaju s telefonskim klicem čestital obema premierjema," pišejo v depeši in dodajajo: "Idealno bi bilo, če bi to storil kar predsednik."

"Zavedamo se, da so taki klici redka dobrina, ampak verjamemo, da bi klic s strani predsednika (Obame) Pahorju zagotovil podporo, ki jo potrebuje, da prepriča nasprotnike sporazuma," so ugotavljali na veleposlaništvu.

Komentarjev 1
  • 1111 16:38 12.september 2011.

    ajde, kje ste junaki, ki ste še do malo prej zagovarjali našega manekena??? bravo Borut...Obami in ostalim si rit lizal, medtem si pošten slovenski narod na kolena dal...bravo!