Slovenija
17 ogledov

Wikileaks: pred komisijo tudi Pahor?

Po predlogu novele zakona o integriteti bo nad predavanji bedel Goran Klemenčič. Žurnal24 main
Premier Borut Pahor se bo morda moral zaradi depeš zagovarjati pred protikorupcijsko komisiji, je dejal predsednik komisije Goran Klemenčič. V primeru Dimic prišli do bolj zanimivih odkritij.

Na novinarjevo navedbo, da je premier v Libiji lobiral za podjetje SCT, je Klemenčič za Dnevnikov Objektiv odgovoril, da v kolikor lobira za javni interes, to ni problem.

Tukaj je zanj ključno vprašanje meje med dovoljenim delovanjem predstavnika države in nesposobnim, neetičnim, morda celo nezakonitim preferiranjem določenih poslovnih subjektov. Ko ga je novinar vprašal, ali se komisija torej ukvarja tudi s tem primerom, Klemenčič ni odgovoril. Pod odgovor je novinar zapisal le "pomenljiv molk".

Možnost zagovora
Nato pa je Klemenčič napovedal tudi opredelitev do domnevne obljube Pahorja, da naj bi posel od morebitni gradnji drugega bloka krške nuklearke dobil ameriški Westinghouse, saj je to po njegovih besedah njihova dolžnost.

Zato ni izključil možnosti, da bi Pahorja povabili na pogovor, a obenem poudaril, da samo vabilo še ne bi pomenilo, da kogar koli obtožujejo korupcije ali neetičnega ravnanja.

Primer Dimic: prišli do bolj zanimivih dejstev
Klemenčič je tudi potrdil, da jih je obravnava primera Simone Dimic "slučajno pripeljala tudi do določenih ugotovitev, ki so s sistemskega vidika po prvih indicih precej bolj zanimive kot dejstva konkretnega primera". Na tem po njegovih besedah tudi intenzivno delajo.

Predsednik protikorupcijske komisije sicer opozarja, da četudi se posojila kažejo kot problem, to ne pomeni, da bo tak tudi zaključek, ko bodo preverili vse informacije in in zbrali vse podatke. "Zanima nas nesorazmerno velik odstotek odobritve kreditov zasebnikom mimo običajnih notranjih pravil za poslovanje z občani, ki jih odobravajo neposredno uprave bank," je pojasnil.

"Nismo v vojni s pisarno Čeferin"
Beseda je nanesla tudi na prijavo odvetniške pisarne Čeferin. Na vprašanje, ali so s prijavo odvetniške pisarne na odvetniško zbornico zaradi domnevne kolizije interesov odprli fronto s pisarno in ji zadali protiudarec zaradi zahteve po začasnem zadržanju zakona o preprečevanju korupcije, je Klemenčič odgovoril, da ne odpirajo front in ne dajejo protiudarcev. "Nismo v vojni ali v boksarskem ringu," je dejal.

Pojasnil je, da je komisija za preprečevanje korupcije neodvisna državna institucija, ki svoj mandat in pristojnosti izvaja resno in odgovorno. Kot je razložil, je omenjena odvetniška pisarna v preteklosti že večkrat zastopala tako komisijo kot njenega predsednika, sedaj pa so pooblaščenci stranke, ki je pri njih v postopku.

Zato bo njihovo stališče ne glede na odločitev odvetniške zbornice ostalo nespremenjeno, torej bodo ravnanje odvetniške pisarne Čeferin dojemali kot etično sporno zlorabo preteklega zaupanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.