Slovenija
48 ogledov

Wikileaks razkriva goro sonyjevih dokumentov

The Interview EPA
Wikileaks je javnosti predstavil bazo dokumentov in elektronske pošte, ki so jo hekerji lani odtujil filmski hiši Sony.

V Wikileaksovi javno dostopni zbirki naj bi bilo preko 30.000 dokumentov in 173.000 e-pošt iz arhiva Sony Pictures Entertainment, ki je ameriška podružnica japonskega tehnološkega in medijskega giganta Sonya. Nekaj dokumentov - ki naj bi bili občutljivi - pa so pri Wikileaksu še predhodno umaknili pred javnostjo. 

Vsi ti podatki so bili novembra lani že odtujeni Sonyu, za kar pa je ameriška oblast takrat okrivila Severno Korejo, saj se je Sony  takrat pripravljal na primerno predstavitev filma o padcu severnokorejskega diktatorja Kim Joung Una. Severna Koreja je vpletenost zanikala.

Pri Wikileaksu, kjer se borijo za transparentnost, pravijo, da so se za objavo zbirke odločili, ker razkriva ozadje poslovanja multinacionalne korporacije. Sonyjeva arhiv naj bi tako dokazoval, kako močno vezi imajo korporacije z Belo hišo. Po navedbah Wikileaksa naj bi bilo v sonyjevih arhivih okoli sto državniških elektronskih naslovov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.