Slovenija
7 ogledov

WikiLeaks.si išče strežnik

Neprofitna fundacija Vallant, ki je na začetku decembra registrirala domeno WikiLeaks.si, je predstavila nadgradnjo omenjenega projekta v Sloveniji. "Ne gre več zgolj za projekt prevajanja," trdi.

"WikiLeaks je treba lokalizirati in ga približati vsaki državi v njenem jeziku, če je to le mogoče in če politični sistem in raven demokracije to dopuščata. Tako bo tudi lokalno omogočeno prejemanje varnih in skrivnih dokumentov ter njihovo preverjanje prek kredibilnih in profesionalnih medijev," je dejal Primož Vallant.

Dodal je, da gre pri projektu za kompletno storitev, in ko bo WikiLeaks.si deloval, bo po njegovih besedah pomenil pomembno dopolnitev izvirne spletne strani.

Še vedno brez strežnika
Sicer pa je Vallant s sodelavci že poskrbel za slovenski prevod vseh najpomembnejših vsebin WikiLeaksa, zato gre po njegovem mnenju za resen projekt, ki pa za zdaj nima zagotovljene prihodnosti. Še vedno namreč nimajo urejenega strežnika, pri tem pa so naleteli na težave, saj finančnih sredstev za njegovo zagotovitev za zdaj nimajo, pri prošnjah za brezplačno gostovanje doma in v tujini pa so do zdaj vsakič naleteli na gluha ušesa. Trenutno so zato v akciji zbiranja donacij, sicer bi lahko stran v celoti zagnali že v nekaj dneh.

"Takšni dokumenti so se doslej večinoma posredovali iz političnih interesov in za raznorazne politične igrice, tudi mediji so dokumente velikokrat selekcionirali. Zato je bistvo WikiLeaksa prav v tem, da je neodvisen od kakršnihkoli interesov in vplivov, zavezan je izključno resnici in pravici družbe do informiranosti," je pojasnil Vallant in s tem tudi nakazal, kje se najverjetneje skrivajo največje težave pri pridobivanju strežnika.

Sicer pa so ob začetku novinarske konference predstavniki Mednarodne skupnosti Oporečnik podelili nagrado organizaciji WikiLeaks, njenemu ustanovitelju Julianu Assangeu in sodelujočim aktivistom. V njihovem imenu jo je sprejel Vallant, ustanovitelj in predstavnik neprofitne fundacije Vallant in WikiLeaks.si, ki jo bo posredoval dobitnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.