Slovenija
59 ogledov

Wikipedija 
na maturi

Šinkov vodnik navaja avtorja romana z napačnim imenom. V spletni knjigarni založ Žurnal24 main
Dijaški priročnik za vir uporablja Wikipedijo.
Gospod Šink je že vrsto let avtor za to založbo. Mislim, da količinsko napiše toliko, da nima časa, da bi se dovolj poglobil.
Vita Žerjal Pavlin

Maturitetni roman za dijake, ki bodo srednje izobraževanje končali v tem šolskem letu, je Gospa Bovary francoskega avtorja Gustava Flauberta. Že julija je Založba Rokus-Klett tako v pomoč dijakom izdala literarni vodnik, ki je izšel v zbirki Kresnice. Avtor Jure Šink Flauberta na naslovnici preimenuje kar v Augusta, med osmimi viri pa navaja štiri povezave do člankov v brezplačni spletni enciklopediji Wikipedija.

Očitno se je mudilo
Vsebina in nekatere poenostavljene interpretacije so zmotile Katarino Marinčič, docentko na katedri za francosko književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Pravi, da je določena stopnja poenostavljanja pri poučevanju sicer nujna, da pa problem nastane, kadar se pisanja lotijo ljudje, ki bi tudi sami potrebovali poduk in razlago. “Založbi se je z izdajanjem uspešnice očitno tako mudilo, da se niti na naslovnico ni dvakrat ozrla,” komentira Marinčičeva. Po njenem bi se morali na take izdelke odzvati strokovnjaki, zlasti člani komisije, ki določa maturitetno čtivo.

Koketiranje z dijaki
"Dijakom take priročnike odsvetujem, čeprav vem, da jih bodo nekateri vseeno kupili," pravi Vita Žerjal Pavlin, ki je prav tako soavtorica enega od maturitetnih priročnikov in profesorica slovenščine na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Pri tem poudarja, da so priročniki lahko v pomoč, uporabljajo jih celo učitelji, a niso vsi enako kakovostni. “Tu gre predvsem za založbo, ki se je odločila, da bo koketirala z dijaki. Avtorju bi morala postaviti določene zahteve in opraviti recenzije,” dodaja.

Za komentar smo prosili tudi avtorja in založbo ter državni izpitni center, vendar odgovore še pričakujemo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.