Slovenija
180 ogledov

Windows 10 - to bi storil pri nadgradnji strokovnjak

Windows 10 Profimedias
Nadgraditi Windows 7 oziroma Windows 8 (8.1) na nove Windows 10 ali ne? Kakšne so prednosti in slabosti?

"Nadgradnjo na Windows 10 bi svetoval vsem domačim uporabnikom, poslovni pa naj še kakšen mesec ali dva počakajo," pravi Jure Forstnerič, vodja laboratorija pri reviji Monitor. 

"Okna 10 smo preizkusili na novih računalnikih pa tudi na starejših, sedem ali osem let starih in so se dobro obnesla. Uredili so stvari, ki so uporabnike motile na Oknih 8 in 8.1, zaslon je bolj podoben različici 7, zasedajo manj prostora kot sedmica in tudi deluje desetka malenkost hitreje," je pojasnil.

Za službene potrebe pa bi z nadgradnjo še počakal, saj je možno, da kakšni programi, ki jih podjetja uporabljajo, še niso prilagojeni za Okna 10. 

"Doma imam dva monitorja in eden je, odkar sem nadgradil Windowse, črnobel. Očitno gonilniki za grafično kartico še niso v celoti prilagojeni," je ponazoril Forstnerič in dodal, da so nadgradnjo odsvetovale tudi nekatere banke, do težav pa bi lahko prišlo tudi na primer pri podpisnih komponentah, ki jih na primer uporabljajo v računovodstvu. 

V začetku je bilo nekaj poročil o težavah pri nalaganju nove verzije Oken, ki so imetnikom legalnih različic Oken 7, 8 in 8.1 prvič v zgodovini na voljo brezplačno. 

Kdor ima piratsko verzijo, pa bo lahko najnovejše Windowse naložil, a jih bo lahko uporabljal le kot poskusno različico, ki bo po določenem času nehala delovati, nato pa bo moral kupiti licenco. 
"Večina operacijski sistem dobi, ko kupi računalnik in vsi računalniki v zadnjih letih so imeli naložene Windowse 8," pravi Forstnerič. 

Preberite še: 

Komentarjev 4
  • Swap 15:57 24.januar 2016.

    Kako da ne dobis prakticno nic, dobis velik jajc

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:28 18.oktober 2015.

    Če imaš Windows 8 / 8.1 pol je to napredek ..če maš pa Windows 7 je pa skor isto glede hitrosti.

  • Estok 18:32 18.oktober 2015.

    Jaz sem upgrejdal in sem zadovoljen - lažji sistem, računalnik je občutno hitrejši... Svetlobno leto naprej od 8.1. Ni pa še vse 100%..