Slovenija
21 ogledov

Wolfa na Dunaju želeli aretirati

Walter Wolf Boštjan Tacol
V nadaljevanju avstrijskega sodnega procesa v zadevi Patria je tožilstvo danes na Dunaju zahtevalo aretacijo podjetnika Walterja Wolfa. Menijo, da se je namerno izmuznil sojenju.

"Zahtevam zaporni nalog za Walterja Wolfa, saj se s pobegom poskuša izogniti sojenju," je ob začetku tretjega dne sodnega procesa na Dunaju dejal tožilec. Dodal je, da je očitno, da lahko Wolf, ki je eden od dveh glavnih obtožencev na avstrijskem sojenju, obišče Evropo. Tožilec se je pri tem navezal na Wolfov obisk v "sosednji državi Sloveniji". Wolf se je namreč sredi februarja v slovenskem sodnem procesu v zadevi Patria pojavil na sodišču v Ljubljani.

Sodnica Marion Zöllner je pred tem prebrala sporočilo Wolfovega odvetnika, da je Wolf v skrbi za lastno zdravje v Sloveniji opravil zdravniške preglede. Potovanje v Slovenijo naj bi opravil kljub temu, da so mu to kanadski zdravniki odsvetovali.

Zaslišan tudi Riedel

Se je pa danes na sodišču na Dunaju nadaljevalo zaslišanje še enega glavnega obtoženca, avstrijskega lobista Hansa-Wolfganga Riedla. Avstrijski podjetnik je imel po poročanju APA tudi tokrat težave, da pojasni svoje poslovne vezi z Wolfom, konkretno za obe Wolfovi podjetji Kent Investments in ICB, prek katerih je Riedl sklepal posle z Wolfom. Riedl je najprej dejal, da je bil ICB v igri zato, ker je Knet Investments leta 2007 sporočil, da ne more sodelovati v orožarskih poslih. Ob tem je sodnica Zöllnerjeva Riedla soočila s pogodbo z ICB, ki ima datum julij 2005.

Riedl je ob tem priznal, da so datum na pogodbi napisali za nazaj, da bi se tako nanašala na čas, ko sta se Wolf in Riedl ustno dogovorila o sodelovanju v poslu s Patrio. "Dogovor je bil z gospodom Wolfom. Katero sredstvo naj bi gospod Wolf uporabil, pa tega v tem trenutku ne vem," je dejal Riedl. "Bilo vam je vseeno, s katerim podjetjem nastopa Wolf?" ga je nato vprašala sodnica. Riedl pa je svoj ohlapen odnos do pogodb utemeljil s tem, da ima pri svojih projektih kvoto zadetkov od pet do 10 odstotkov. "Imam 15 projektov in morda bo iz kakšnega tudi kaj," je dejal.

Tožilec Sackmann se je danes tudi začudil, zakaj je Riedl del svoje provizije nakazal na Wolfov zasebni bančni račun v avstrijski Lipnici. "Gre za zelo nečedno ravnanje. Nimate nobenega računa od Wolfa ali kaj drugega. Je Wolfov stisk roke res tako verodostojen?" se je vprašal tožilec. Riedl pa je odvrnil: "V Lipnici bi lahko kadarkoli sklenila pogodbo, če bi mislila, da je to potrebno." Ker je nakazilo v začetku februarja 2007 propadlo zaradi pomanjkljive dokumentacije, je Riedl sklenil več pogodb z Wolfovim podjetjem ICB. Sackmann je ob tem pripomnil, da je v pogodbi namesto o tankih govora o "težkih vozilih". Tudi v zvezi s tem se je Riedl izgovoril na Wolfa. "Gospod Wolf je vedno utemeljil, da ni nobene oborožitve, in tudi jaz naj bi to tako poimenoval", je dejal Riedl.

Komentarjev 5
  • Ecaf Koob 07:34 10.marec 2012.

    Meni je jasno da sta Riedel in Wolf pijavke, ni mi pa jasno kaksen posel je sklenil Karel z patrio da se denar kar valja za podkupnine. Ocitno je bila cena previsokain kdo bo za to odgovarjal. Vrlo slovensk sodisce ...prikaži več je ugotovilo da je erjavec poslovwl zakonito, torej. ?...upam da jih Avstrisji obesijo za j...a. bando profitersko.

  • Žurnalček 23:25 29.februar 2012.

    So pa res teli Osterajharji bli že od nekdaj člani Kominterne , Socialistične internacionale in sploh rdeči do krvi, pa še zastavo majo rdečo , In oni se upajo preganjati naše borce za nesvobodo in kapital . Oni bi zgleda ...prikaži več še našega nacionalsocialističnega vojnega heroja zgleda radi obtožil . Ja dragi moji Osterajharji , ko bi vam vsaj uspelo, da rešite Slovenijo malega plešastega Hitlerja !!

  • jons 16:47 29.februar 2012.

    hehe heavyd mism, da nisi dobr poštekal tralala posta ;-)