Slovenija
16 ogledov

Wolfa še ne bo v Slovenijo

sojenje patria Anže Petkovšek
Tudi če se sodišče odloči za izročitev, pa Wolfa najverjetneje do 10. avgusta ne bo v Slovenijo.

Na vrhovnem sodišču kanadske province British Columbia so potrdili, da je obravnava primera izročitve poslovneža z avstrijskim, slovenskim in kanadskim potnim listom Walterja Wolfa razpisana šele za 13. julij, kar je slab mesec dni, preden bo primer Patrie zastaral.

Naslednje predsodno zaslišanje je razpisano za 29. april, sodišče pa se bo o Wolfovi izročitvi Sloveniji na podlagi mednarodne tiralice odločalo šele julija. Wolf se bo lahko na odločitev pritožil, kar pomeni, da izročitve do roka 10. avgusta najverjetneje ne bo.

Na kanadskem tožilstvu v Vancouvru primera niso hoteli komentirati. Tožilka Deborah Strachan je le potrdila informacijo s sodnega tajništva.

Izpuščen proti varščini

Walterja Wolfa so kanadski policisti aretirali 20. januarja, sodnica Heather Holmes pa mu je teden dni kasneje odobrila varščino v višini 1,2 milijona dolarjev.

Wolf je plačal potreben polog v višini 200.000 dolarjev in na odločitev o izročitvi čaka na prostosti. Tudi če se sodišče odloči za izročitev, pa Wolfa najverjetneje do 10. avgusta ne bo v Slovenijo. Na odločitev o izročitvi ima 30 dni časa za pritožbo na ministrstvo za pravosodje.

Med obtoženimi v zadevi Patria

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil med sojenjem izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv. Janša, Krkovič in Črnkovič so bili v sodnem procesu pravnomočno obsojeni na zaporno kazen, Zagožen je po hudi bolezni umrl, Wolf pa odšel v Kanado.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sodišče je sodbo izreklo 5. aprila 2013. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.