Slovenija
21 ogledov

Z agencijo do milijonskih prihrankov

Na MJU nam niso potrdili, da naj bi bil Sašo Matas kandidat za šefa nove agencij Žurnal24 main
Med imeni za šefa še neustanovljene agencije za javno naročanje je Sašo Matas.

Predvidoma 1. julija naslednje leto bo v državnem zboru sprejet zakon, ki bo omogočal ustanovitev agencije za javno naročanje. Pred tem mora zakon potrditi vlada, ki pa bo najverjetneje tudi ustanovitelj agencije. Ta naj bi poskrbela tudi za dvig kakovosti izvedbe javnih naročil, s tem pa bo mogoče privarčevati dodatne milijone, pravijo poznavalci.

Ni še dogovora
“O vseh nalogah še ni bilo dogovorjeno, nedvomno pa je treba na strani izvajanja naročil izboljšati prakso in ustvariti boljše pogoje, tako v strokovnem kot podpornem (informacijskem) smislu,” pravijo na ministrstvu za javno upravo (MJU). Neuradno smo izvedeli, da bi med nalogami agencije lahko bili izboljšanje načina javnega naročanja, prinašanje praks iz tujine in tudi svetovanje.

Milijonski prihranki
“Pri izvajanju skupnih naročil se že dosega nekajmilijonski prihranek vsako leto. Z boljšo oddajo naročil in predvsem boljšo storitvijo za državne organe bi bilo prihranek mogoče še povečati,” pravijo na omenjenem ministrstvu.

Matasa za šefa
Neuradno smo izvedeli, da naj bi se med imeni za šefa agencije za javna naročila pojavljal vodja službe za javna naročila na MJU Sašo Matas. “O tem ne moremo ugibati, saj je treba agencijo najprej ustanoviti,” pravijo na MJU.

Neodvisen organ
Sicer pa bo agencija pri izvajanju nalog strokoven in neodvisen organ, ki ne bo posegala v naloge, ki jih ima na področju javnega naročanja ministrstvo za finance danes. Nekdanji urad za javna naročila je bil namreč ukinjen leta 2004 in je postal del ministrstva za finance.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.