Slovenija
13 ogledov

Z arhivi do mobilizacije volilcev

Evropski parlament ima 751 poslancev. Žurnal24 main
Velika volilna udeležba bi bila v prid SDS in slabša za NSi. SLS in NSi združujeta moči, liberalne stranke neodločene.

"Gre za mobilizacijo volilnega telesa; spor o tem je popolnoma nepotreben," trenja med Slovensko demokratsko stranko (SDS) in Novo Slovenijo (NSi) glede novele zakona o arhivih ocenjuje predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) Franc Bogovič.

Da je spor med SDS in NSi umeten in da gre pravzaprav za manever SDS pred evropskimi volitvami, menijo tudi v nekaterih drugih strankah. Ankete, ki jih pred evropskimi volitvami izvajajo stranke, so pokazale, da bi bila udeležba volilcev, ki glasujejo za SDS Janeza Janše, sorazmerno majhna, premajhna, da bi stranka ponovila uspeh z volitev za Evropski parlament (EP) leta 2009.

SDS starta na zmago

Raziskava centra za evropske študije sicer kaže na zmago SDS, vendar ne na ponovitev rezultata iz leta 2009, ko je dobila skoraj 27 odstotkov glasov. Po informacijah iz stranke je zanimanje za poslanske sedeže v EP veliko. Lista še ni oblikovana, po neuradnih informacijah pa naj bi bil njen nosilec evropski poslanec Milan Zver.

Povezava SLS in NSi 


Ravno zaradi napadov SDS – njen predsednik Janša je podporo NSi noveli zakona o arhivih ocenil kot sramotno – se je razpoloženje med člani stranke NSi, ki skupni listi z SLS sprva niso bili naklonjeni, spremenila; NSi in SLS računata, da bi s skupno listo zasedli visoko mesto. Obe stranki se strinjata, naj vodenje liste kandidatov prevzame sedanji poslanec v EP Lojze Peterle, ki se sicer zavzema za odprtje arhivov. Glasove volilcev naj bi pritegnili še nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič in predsednica NSi Ljudmila Novak.

Liberalci morda skupaj

Raziskava centra za evropske študije drugo mesto napoveduje Pozitivni Sloveniji (PS), ki bo letos na evropskih volitvah nastopila prvič. V PS so pri tem, ali naj na volitvah skupaj z drugimi strankami liberalne opcije (DL, PS, LDS in Zares) kandidirajo na listi Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), 
še razdvojeni. V PS je soglasje h kandidaturi podalo 25 kandidatov; kot favoriti se omenjajo Melita Župevc, Peter Vilfan in Tamara Vonta, h kandidaturi pa poskušajo prepričati tudi evropskega komisarja Janeza Potočnika. Izjemno zanimanje za uvrstitev na listo kandidatov za evropske volitve je med Socialnimi demokrati (SD), kjer so evidentirali 120 kandidatov. Kandidaturo je potrdil predsednik stranke Igor Lukšič, listo pa naj bi vodila sedanja poslanka Tanja 
Fajon.

Komentarjev 2
  • murderone 19:13 15.februar 2014.

    Ma jebite se Vsi skupaj levi desni srednji........! Ko pridemo Mi na oblast bodo današnji politiki samo še za drva! Bomo vsaj energetsko krizo rešili !Pogon na plin iz politikov! Suha destilacija trupel politikov! Če ne bo za plin bo ...prikaži več pa za žajfo! Vprašajte kaj si mislijo opeharjeni Slovenci, ampak rekel sem Slovenci o naših politikih!

  • dragec 15:54 15.februar 2014.

    Čestitam SSDSS,niti SS ni bil tako organiziran in disciploniziran