Slovenija
42 ogledov

Z avtorji kot s pometači

"Pri oddajah lastne produkcije, denimo Spet doma in Na zdravje (na fotografiji, Žurnal24 main
Avtorska dela. "RTVS namesto pravičnih izplačil vsiljuje nove pogodbe," pravi ježkov nagrajenec.

"Oddaje, katerih deli 'so se izgubili', na RTV Slovenija obnovijo sami. Avtorja o tem niti ne obvestijo, kaj šele da bi ga povabili na presojo, ali je rekonstrukcija uspela. A tu še ni konec, za povrh ponujajo takšne tantieme, kot da smo bili avtorji zaposleni kot pometači," pravi dobitnik Ježkove nagrade, lutkar, režiser in filmar Črt Škodlar o nacionalki in njenem plačevanju nadomestil za uporabo avtorskih del.

RTV Slovenija je tako denimo brez Škodlarja rekonstruirala njegov baletni film Slučajno sta se srečala Romeo in Julija iz leta 1968, novo pogodbo o uporabi oddaje pa mu je poslala več kot dva meseca po tem, ko je bila že predvajana.

Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah navaja, da ima avtor izključno pravico, da se upre skazitvi in vsakemu drugemu posegu ali uporabi svojega dela, če bi to lahko okrnilo njegovo osebnost. Vendar Škodlar, ki nove pogodbe ni želel podpisati, o pravni pomoči še ne razmišlja, saj si želi problem rešiti znotraj hiše.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

RTVS: Delamo v skladu z zakonom
Na RTV Slovenija pravijo, da vse pravice, ki izhajajo iz zaščite avtorskih del, plačujejo redno ter skladno s pogodbami in zakonodajo. Škodlar je prepričan, da to ne drži.

"Normalno bi bilo, da se pravične tantieme izplačajo na osnovi revalorizacijskega izračuna pogodbene vsote. Namesto tega ob ponovitvi oddaje RTVS vsiljuje novo pogodbo, v kateri se, ker 'je preteklo dalj časa', želi z avtorjem dogovoriti za novo osnovo. Osebno me ne zanima, koliko časa je preteklo od izdelave, in se ne želim dogovarjati za novo osnovo," še pravi ježkov nagrajenec, ki je ogorčen tudi nad tem, da je urednica za resno glasbo in balet Danica Dolinar druge glavne avtorje oddaje v tem pogledu preprosto ignorirala.

Pogojevanje nacionalke
Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo izvedeli tudi, da naj bi nacionalka z nekaterimi avtorji oddaj sodelovala le, če se ti vnaprej odpovejo plačilu avtorskega nadomestila za uporabo njihovega dela.

Ko smo povprašali, katerim od izbranih slovenskih oddaj in filmov plačujejo avtorsko nadomestilo, so nam odgovorili, da pri oddajah lastne produkcije (Spet doma, Na zdravje ...) s plačilom avtorskega honorarja na RTV Slovenija preidejo tudi avtorske pravice.

Breda Gros iz Urada za intelektualno lastnino RS pa o pogodbah brez člena o plačevanju nadomestila pravi, da zakon "ne določa, da bi bila pogodba, ki ne bi vsebovala člena o plačevanju nadomestil, nična ali neveljavna".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.