Slovenija
20 ogledov

Z Berlusconijem, a brez novih kamel

Borut Pahor Žurnal24 main
Italijanski plinski terminali, ki slovensko javnost vznemirjajo že mesece, so bili osrednja tema sinočnjega obiska premierja Boruta Pahorja v Libiji.

Stvari so očitno že tako zapletene, da sta jih včeraj reševala kar z italijanskim kolegom Silviem Berlusconijem. Končnega rezultata očitno še ni, saj je Pahor danes dejal, da podrobnosti pogovora ne more izdati: "Previden moram biti pri tem, kar rečem, ker si želim, da bi se rešil problem med Italijo in Slovenijo, zaradi italijanske namere, da gradi terminale zlasti off shore (odprtomorske), in slovenske strani, da nadaljuje priprave za izgradnjo tretjega pomola."

Počakal bo na poslance
Povedal je, da je v pogovoru prevladalo stališče, da mimo zakona, pravic in odgovornosti v nobeni državi ni mogoče. Znotraj teh pa iščeta diplomatsko pot. Pahor je opozoril, da bo dodatne smernice dobil, ko bo državni zbor sprejel smernice, ki bodo zavezovale vlado. Izredna seja bo sicer že to sredo.

Na njihovi osnovi bodo potekali nadaljnji pogovori. Sicer pa se je Pahor še pohvalil, da se osebno z Berlusconijem "zelo dobro razumeva. Nikoli me ni žejnega prepeljal čez vodo. In tudi jaz ga nisem, kadar sem mu obljubil kaj, kar je v moji moči, nikoli nisem žejnega prepeljal čez vodo." Javnost pa je pomiril, da se mimo njenih oči ne bosta dogovorila ničesar.

Gadafijeve naftne milijarde za Slovenijo
Pahor je sicer včeraj v Libijo potoval z državnim sekretarjem z okoljskega ministrstva Zoranom Kusom, a se je sestal tudi z Gadafijem in libijskim premierjem ter nekaterimi gospodarskimi ministri. Od prvepga obiska Libije  novembra lani je po Pahorjevem Slovenija dobila več milijard vredne projekte. Libija je pri nas pripravljena vlagati v infrastrukturo. "Libija leži na sodu nafte," je na svojega bogatega afriškega partnerja ponosen Pahor. Novih kamel tokrat ni dobil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.