Slovenija
26 ogledov

Z beta blokatorji proti raku

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zdravila, ki znižujejo krvni pritisk, lahko zmanjšajo sposobnost celic raka dojk, da se širijo po telesu.

Znanstveniki iz Velike Britanije in Nemčije so ugotovili, da pri ljudeh, ki imajo raka in jemljejo beta blokatorje, obstaja manjša verjetnost, da bodo umrli.

Kljub temu pa opozarjajo, da je potrebnih še več dokazov, preden bodo zdravilo uporabili kot sestavni del zdravljenja raka, je poročal BBC.

Verjetnost, da bo ženska premagala raka dojk, za katerim vsako leto samo v Veliki Britaniji zboli 30.000 žensk, je visoka, dokler je rak omejen na samo dojko. Ko pa se začnejo rakaste celice seliti na druge dele telesa in začnejo rasti, začne verjetnost uspešne ozdravitve hitro padati.

Pomen stresnih hormonov
Biološki procesi, ki sprožijo širjenje rakastih celic, sicer še vedno niso dovolj poznani. Zadnja raziskava, ki so jih predstavili na konferenci v Barceloni, je pokazala, da prisotnost stresnih hormonov poveča sposobnost rakastih celic, da se hitro namnožijo in razširijo po telesu.

Beta blokatorji se pritrdijo na iste receptorje na rakastih celicah, na katere se drugače pritrdijo stresni hormoni ter tako znižajo njihovo sposobnost vplivanja na rakasto celico.

Samo v Veliki Britaniji beta blokatorje uživa okoli dva milijona ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.