Slovenija
3 ogledov

Z burjo k Vlačiču

Žurnal24 main
Vipavski gospodarstveniki v petek k ministru Vlačiču. Pripravljeni so na dialog, kljub temu pa še naprej pripravljajo morebitne odškodninske tožbe zoper Dars.

Ivan Lemut, direktor družbe iz Šempetra pri Gorici, ki danes kruh daje 96 delavcem, je za Žurnal24 prejšnji teden napovedal, da glede na gospodarsko škodo, ki nastaja ob zapori cestnega odseka od Ajdovščine do Razdrtega, tamkajšnji gospodarstveniki preverjajo pravno podlago za odškodninske tožbe zoper Dars.

Včeraj so se s predsednico uprave Darsa Matejo Duhovnik in vršilcem dolžnosti direktorja direktorata za ceste Petrom Gašperšičem pogovarjali o gospodarski škodi in drugih težavah, ki nastajajo ob zaporah ceste skozi Rebernice. S pogovorom so zadovoljni, je za Žurnal24 povedal Ivan Lemut, vendar dodal, da vzporedno s pogovori z Darsom in prometnim ministrstvom še vedno vendarle preverjajo tudi pravno osnovo za vložitev omenjenih odškodninskih tožb.

"Včeraj smo dobili dokončni odgovor, na kakšnih temeljih stoji protokol o zapiranju odseka ceste. Gre za 46. člen zakona o javnih cestah. Po mnenju naših pravnikov takšnega zapiranja ceste, kot je v praksi zdaj, ta člen ne omogoča," pravi Lemut.

V petek k Vlačiču
V petek dopoldne se bodo gospodarstveniki Severne Primorske na čelu z Mirjam Božič z območne gospodarske zbornice iz Nove Gorice podali na prometno ministrstvo. Od ministra Vlačiča pričakujejo najmanj spremembo režima zapiranja odseka.

"Kriterij za zmanjšanje hitrosti in za zaporo cest; ta merila so neživljenjska, odzivni časi so slabi, ne kontrolira se tako, kot je treba. Ni dovolj, da se samo postavi zapora, pač pa je treba tudi vozila izločati na primernem mestu, ne pa da se uklešči voznike na hitri cesti, kjer ni niti počivališča," je za Žurnal24 pred petkovim sestankom povedala Božičeva.

Po njenih besedah je to prva zahteva, druga pa podpis dogovora, da se v čim krajšem času začne postopek projektiranja protivetrne zaščite.

Zakaj ograje niso postavili že na začetku
Dars je že večkrat poudaril, da bodo protivetrne ograje postavili še pred koncem leta.

Duhovnikova pa na vprašanja, ki se zastavljajo sama po sebi – zakaj ograj na območju, kjer je burja pogost pojav, niso postavili takoj – pravi, da na to vprašanje ne more odgovoriti, saj so se o tem odločali njeni predhodniki.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.