Slovenija
57239 ogledov

Slovenija: Z današnjim dnem začne veljati velika sprememba glede mask

covid-19 Profimedia
Danes v veljavo stopa več prenovljenih odlokov.

Vlada je na petkovi opisni seji med drugim izdala odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov. V novem gradivu se določa izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za izvajanje avtotaksi prevozov in obratovanje žičniških naprav. Odlok med drugim določa, da je izpolnjevanje pogoja testiranja od danes mogoče z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur.

Enako velja za ponudnike in potrošnike v dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil. Pogoj PCT morajo v skladu z odlokom izpolnjevati tudi strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe.

Organizatorji športnih tekmovanj morajo preverjati pogoje PCT za udeležbo na tekmovanjih. Poleg tega morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti športnike in člane njihovih ekip, drugo organizacijsko osebje ter gledalce, da je izpolnjevanje pogojev PCT obvezno za udeležbo oziroma za vstop v prostor, kar se preverja že na vstopu na prireditev.

Znova obvezne maske na kulturnih prireditvah

Novi odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Sloveniji na javnih kulturnih prireditvah znova uvaja uporabo zaščitnih mask. Izjema so nastopajoči.

Pri omejitvah zbiranja vsebinskih sprememb ni. Pogoj PCT se zahteva za javne prireditve in shode v zaprtih prostorih ter nad 100 udeležencev na odprtih površinah. Za do 100 udeležencev na odprtih površinah pogoj PCT ni potreben, upoštevati pa je treba omejitev: en udeleženec na 10 kvadratnih metrov površine in 1,5 metra medsebojne razdalje med udeleženci.

Vlada je tudi podaljšala odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, in sicer prav tako do 22. avgusta.

Ljubljana brez turistov Slovenija Novi podatki o okužbah: prav veliko razlogov za optimizem ni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 19:53 16.avgust 2021.

    Sem cepljenja in to mi zadostuje, kot pravi Beoviceva !

  • martin72 19:43 16.avgust 2021.

    Zgodil se bo Nuernberg 21,g. Dr. Fuellmich pripravlja pripravlja tožbe za genocid nad človeštvom,konec bo prisiljevanja k cepljenju,PCR testov.

  • bobubob 12:09 16.avgust 2021.

    Danes do 7:30 maske tipa zŽ4, po tretji uri r55Y, jutri test MBV velja 56,5 minut, test HHJ pa 65,55 minut....za LIDL predpišemo maske H66, lahko pa tudi H65,če imate test HHJ veljaven vsaj še 50,55 minut.... v DM (kjer ...prikaži več je zračenje po Kreku na nivoju +7) imajo cepljeni tipa ss in ff lahko maske pod nosom.... Pocepite tistega, ki to hoče, dajte Ivermectin onemu, ki ga želi, tistim, ki zaupajo svojemu imunskemu sistemu pa prepustite prenašanje posledic.... Se umre samo od kovida?