Slovenija
19 ogledov

Z davki bodo dobro zaslužili

Prodajalka Nik Rovan
Davčne blagajne. Zaradi predčasnih volitev jih drugo leto verjetno še ne bo.

Tehnološke zahteve. Kdo bo zaslužil z uvedbo davčnih blagajn, ni jasno, saj javnega naročila ob morebitni uvedbi predvidoma ne bo.

Vsak zavezanec si bo sam kupil takšno davčno blagajno, ki bo ustrezala njegovemu načinu poslovanja,” so poudarili na ministrstvu za finance. A kot so dodali, bodo lahko naprodaj le tiste blagajne, ki bodo izpolnjevale predpisane tehnične zahteve. Skladnost bo preverjal Urad Republike Slovenije za meroslovje.

35 milijonov investicij

Če bo 50 tisoč obrtnikov in podjetnikov moralo imeti davčne blagajne in če je povprečen strošek 700 evrov, to pomeni 35 milijonov evrov investicij,” je na hitro izračunal Pavel Sedovnik, namestnik generalnega sekretarja Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).
Na ministrstvu predvidevajo, da bodo davčne blagajne, ki so sestavljene iz registrske blagajne in nadzorne enote, stale od 430 do 3.100 evrov. Cena bo odvisna od tipa, vsak obrtnik in podjetnik pa jo bo izbral glede na primernost za njegovo podjetje.

Nadzor nad nadzornimi

Kot pravijo na ministrstvu, bo lahko vsak proizvajalec nadzornih enot zaprosil za ugotavljanje skladnosti pri uradu za meroslovje. Sami proizvajalci pa bodo ugotavljali skladnost registrskih blagajn s predpisanimi zahtevami. Skladni tipi obeh bodo nato javno objavljeni na davčnem uradu. Kakšne bodo tehnične zahteve, bo znano šele po sprejemu zakona.

Na splošno pa bo moral prvi del davčne blagajne, registrska blagajna, znati posredovati izdani račun nadzorni napravi tako, da bo nato mogoče izvesti ustrezne davčne postopke. Drugi del, nadzorna enota, ki jo bo preverjal urad za meroslovje, pa bo preprečevala nenamerne in nepooblaščene posege v te podatke ali spremembe, je pojasnila Dominika Rozoničnik iz urada.

Morda jih sploh še ne bo

Na OZS še vedno nasprotujejo sprejemu zakona o davčnih blagajnah, o katerem sicer še teče javna razprava, ali bodo izvzeti srednja in velika podjetja ter kmetje. “Gotovinski promet se mora nadzorovati v celoti ali pa ne,” poudarja Sedovnik. Hkrati ocenjuje, da zaradi predčasnih volitev zakon ne bo sprejet dovolj hitro, da bi začel veljati, kot je predvideno, že 1. decembra 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.