Slovenija
6 ogledov

Z davkom nad socialno šibke

Zvonko Černač (Foto: Veronika Rupnik) Veronika Rupnik
Posledice. Novih neprofitnih stanovanj ne bo.

Nepremičninski davek naj bi bil namenjen bogatašem, prizadel pa bo socialno šibke, o posledicah zakona za uravnoteženje javnih financ pravi Jožka Hegler, direktorica Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL).

Zakon namreč predvideva, da bo moral JSS MOL v dveh letih in pol plačati pet milijonov evrov davka, ker se je davčna stopnja za vse, ki imajo več kot dva milijona evrov premoženja, povišala z 0,1 na en odstotek; vrednost stanovanj sklada pa presega 200 milijonov evrov. Zaradi tega udarca po njenih besedah v naslednjih dveh letih ne bodo mogli zagotoviti novih 50 stanovanj za neprofitni najem.

JSS MOL od neprofitnih najemnin dobi okoli dva milijona evrov na leto. “Torej bodo šle najemnine v krizi za plačilo davka, namesto za upravljanje, vzdrževanje in nove investicije,” je Heglerjeva v pismu zapisala Zvonku Černaču, ministru za infrastrukturo in prostor, ter dodala:

“To je še en velik udarec za socialno državo, saj bo poslabšal oskrbo socialno šibkih državljanov.” Zato predlaga, naj državni zbor sprejme obvezno razlago, da zakon ne velja za stanovanja, ki se oddajajo za neoderuško najemnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.