Slovenija
184 ogledov

Z detektivi nad alkohol

detektiv Benjamin Kovač
Supervizor. Detektivske storitve najemala gledališča, lekarne, občine, šole.

Napad. Javno dostopna baza transakcij med javnim sektorjem in zasebnimi družbami – tako imenovani Supervizor – razkriva, da v javni upravi številni najemajo detektive. Največ jih uporabljajo sodišča, sledijo nekatere občine.

Tu in tam pa jih najemajo nekatera ministrstva, zavod za zaposlovanje, stanovanjski sklad, domovi za upokojence, lekarne, gledališča in celo šole. Preverjali smo, ali nadzorujejo le zaposlene ali tudi državljane.

Minister najel detektiva

Le na ministrstvu za promet so javno potrdili, da so detektiva (konkretno je šlo za Detektivsko agencijo Raf) najeli, da so preverili določene disciplinske kršitve, predvsem zlorabo pravice do zadržanosti z dela zaradi bolezni, zlorabo uveljavljanja pravice do stroškov prevoza na delo in z dela ter še nekatere druge kršitve.

Pogodbo z detektivom je podpisal minister Radovan Žerjav. Račun za “dokazno gradivo”, potrebno za postopke pred disciplinskimi in sodnimi organi, je znašal 3.991 evrov.

Alkoholizirani uslužbenci

Od detektivke Helene Dvoršak, ki je (razkriva Supervizor) delala za Slovensko mladinsko gledališče, Univerzo v Mariboru, Lekarno Ljubljana in ministrstvo za delo, izvemo, da javni sektor detektiva najema tudi za dokazovanje alkoholiziranosti na delovnem mestu. Kaj je preverjala pri kom od prej naštetih, pa nam zaradi poklicne molčečnosti ni hotela razkriti.

Pravi pa, da je dokazovanje, da javni uslužbenec goljufa pri potnih stroških ali bolniški, kar težavno. “Po zakonu o javnih uslužbencih mora delodajalec uslužbenca opozoriti, da bo zaradi suma pri njem izveden nadzor. In seveda se goljuf potrudi, da se določeno obdobje vozi v službo s pravega naslova ali je med bolniško doma.”

Detektivi “inšpektorji”

Med občinami sta v zadnjih devetih letih zelo veliko denarja za detektive porabili občini Trzin in Škofja Loka. Obe sta najemali Detektivsko agencijo Raf. V Trzinu so pojasnili, da ni šlo za “nikakršno klasično detektivsko delo”.

Župan Tone Peršak pravi, da pred leti niso imeli ne inšpektorja ne redarjev, zato je “agencija za nas opravljala določene naloge s tega področja”. In zaslužek: v devetih letih 65 tisoč evrov.

Z Občine Škofja Loka, kjer je tudi registrirana agencija Raf, pa so odgovorili, da so jih najeli za nadzor nad parkiranjem in izdajanje obvestila o nepravilnem parkiranju. Po letu 2009 pa so vzpostavili lastno redarstvo, a Supervizor razkriva, da so bila določena nakazila Rafu izvedena tudi lani.

274.519 evrov nakazil je od države prejela Detektivska agencija Raf. Leta 1996 jo je ustanovil Franc Razdrih, bivši policijski inšpektor in komandir ene od policijskih postaj, piše na spletni strani agencije.

111.814 evrov so skupaj od leta 2005 znašala nakazila podjetju Sigurex Pavlin & Co., ki se ukvarja s poizvedovalnimi dejavnostmi. Kar 29 tisoč evrov nakazil je prišlo iz Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

96.908 evrov je od države v devetih letih dobil detektiv Zmago Vrtovec. S sodišča v Novi Gorici, ki mu je doslej nakazalo okoli 92 tisoč evrov, so sporočili, da so vsa nakazila povezana izključno z vročanjem sodnih pošiljk po odredbi sodnika.

72.441 evrov nakazil je šlo tudi na račun detektiva Jožeta Perka. Od tega je 18.243 nakazil dobil od novomeškega tožilstva. Tam pravijo, da Perko zanje ne opravlja nobenih preiskovalnih dejanj, ampak to počne policija. Je pa eden od treh poravnalcev za to tožilstvo.

53.808 evrov je pri državi zaslužil detektiv Stanislav Novak. Kar 45 tisoč evrov pri krškem okrožnem sodišču, najverjetneje prav tako za vročanje sodnih pošiljk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.