Slovenija
23 ogledov

Z dolgom prišli do vojaške ladje

Vrednost osnovne pogodbe znaša 34.995.000 USD in bo poplačana v celoti iz klirin Žurnal24 main
Slovenija bo v sredo v Sankt Peterburgu prevzela novozgrajeno večnamensko ladjo, imenovano Triglav. 35 milijonov dolarjev vredna ladja je bila v celoti poplačana iz klirinškega dolga.

Slovenska vojska bo tako končno prišla do sodobne vojaške ladje. V dolžino ladja meri 49 metrov, široka pa je 9,2 metra, njena največja hitrost pa je 27 vozlov.

Zakaj ime Triglav?

Ime Triglav za našo drugo, odslej največjo vojaško ladjo izhaja iz najpomembnejšega slovenskega državnega simbola, slovenske najvišje gore, in tudi imena starodavnega troglavega slovanskega božanstva, gospodarja vode, zemlje in zraka, ki je simbol slovenstva že od 7. stoletja dalje.

Pogon ladje je sicer sestavljen iz treh motorjev MTU serije 4000, vsak z 2880 kW, ki poganjajo prek reduktorjev tri propelerje, na premcu pa je vgrajen premični bočni propeler.

Sama ladja bo sicer obkrožena s šestcevnim 30-milimetrskim topom AK-306, dvema 14,5-milimetrskima mitraljezoma, protiladijskim raketnim sistemom šturm, protizračnimi raketami in protiraketno zaščito.

Na ladji pa bo prisotna 25-članska posadka, ki bo sestavljena iz štirih častnikov in 20 podčastnikov ter mornarja.

Kot so sporočili z ministrstva za obrambo bo ladja namenjena za uporabo pri nalogah zaščite in reševanja na morju in v priobalnem pasu slovenskega morja.

Ladja, ki bo zasidrana v Luki Koper, bo lahko sodelovala tudi pri čiščenju in zajezitvi večjih onesnaženj morja ter pomoči v primerih požarov na trgovskih ladjah.

Triglav, ki ga bo v sredo pred splovitvijo v Sankt Peterburgu krstila obrambna ministrica Ljubica Jelušič, se bo pridružil edini slovenski ladji Ankaran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.