Slovenija
26 ogledov

Z drevesa reševali pilota in kopilota

Jadralno letalo Shutterstosck
Včeraj popoldan na drevesih zasilno pristalo jadralno letalo.

Včeraj nekaj pred 18. uro je okoli 150 metrov pod vrhom Javorščka v občini Bovec na drevesih zasilno pristalo jadralno letalo blanik. V njem sta bila 63-letni pilot in 74-letni kopilot, ki se pri neobičajnem pristanku nista poškodovala.

"Od 17.30 ure sta z jadralnim letalom jadrala nad okoliškimi hribi na Bovškem. Pri tem nista opazila morebitnih slabih vremenskih pogojev za letenje. Ko je pilot z jadralnim letalom letel iz smeri hriba Svinjak proti Javorščku na višini približno 1.500 metrov, jima je očitno zmanjkalo vzgona oz. je pilot z jadralnim letalom očitno zapeljal v t. i. zračno luknjo, tako da je izgubil nadzor nad omenjenim letalom in padel približno 200 višinskih metrov nižje, tako da je s krili jadralnega padala zajel veje tamkajšnjih dreves in takoj za tem s prednjim delom jadralnega letala trčil v bukovo drevo. Jadralno letalo je zasilno pristalo in obstalo zagozdeno med gostimi krošnjami bukovih dreves približno 20 metrov nad strmim pobočjem hriba Javoršček," so pojasnili na PU Nova Gorica.


Na kraj nesreče so prišli reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku. Reševalec je splezal na drevo ter pilotu in kopilotu, ki sta obtičala na drevesu, pomagal sestopiti. S helikopterjem slovenske vojske so ju odpeljali v Bovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.