Slovenija
279 ogledov

Z družino smo prišli do točke, ko ne moremo več preživeti

Ahmed Pašić Saša Despot
Ahmed Pašić se seli iz Slovenije v Singapur, saj v Sloveniji ne more najti službe. "Ne ustrezate delovnemu mestu, ker ste preveč izobraženi,“ je običajno pisalo v odgovorih na prošnje za službe, ki jih je pisal znani Jeseničan.

"Pogrešal vas bom!“ je zapisal Ahmed Pašić na Facebook stani in s tem sporočil, da z družino zapušča Slovenijo. 35-letni Jeseničan, doktor socialne antropologije, pobudnik ustanovitve dobrodelne iniciative Ejga – za lepše Jesenice, kandidat za jeseniškega župana, ki si je kot zgled aktivnega državljanstva leta 2014 prislužil nominacijo za Delovo osebnost leta ter postal Izjemna osebnost leta 2014 po izboru Naše žene. 

Dve leti ne jaz ne žena nisva dobila službe

"V dveh letih niti jaz niti žena niti jaz nisva prišla do službe. Prihodkov ni bilo, živeli smo od prihrankov iz Singapurja, tako da me čudi, da smo sploh preživeli. Računi prihajajo.Tukaj sta dva majhna otroka, ki ju je treba nahraniti. Ob tem se sprašuješ, kako naprej. Naša generacija pokojnin ne bo nikoli videla. Vse to te preganja. Enostavno ne zdržiš več," je povedal za Žurnal24.

Dobrodelnost proti depresiji

Ker je pogrešal domovino in tukajšnje mirnejše življenje, se je Pašić pred dvema letoma z ženo vrnil iz Singapurja, saj meni, da je Slovenija primernejša za vzgojo otrok. Ker ima tukaj še starše, sta se z ženo, Singapurčanko, odločila poskusiti na novo. Kaj hitro po prihodu se je ob iskanju službe aktivno lotil dobrodelnosti, saj "kot brezposeln ni želel zapasti v depresijo in poslušati, kako je vse hudo".

V Singapurju so ju z veseljem vzeli nazaj v službo

"Težko je pustiti domovino, ki jo imaš tako rad, pa ostarele starše, prijatelje. Zato se bom za nekaj časa odklopil, ugasnil telefon, Facebook, da se zberem. Verjemite, to so zelo težki in stresni trenutki. Slovenci smo zapečkarji. Mi smo pred dvema letoma že odšli z ene celine na drugo. Prekinili vse. Zdaj pa spet nazaj. Spet na novo. To so stresne situacije, tukaj so otroci, ni lahko."

PREBERITE ŠE: "Sovražnik je položnica, ne Bosan'c"

Žena, učiteljica angleščine in biologije, je z otrokoma odpotovala pred dnevi in se že zaposlila v šoli. Ahmed se jim bo pridružil v prihodnjih dneh.V Singapurju ga čaka staro delovno mesto v mednarodni korporaciji, ki se ukvarja s selitvami družin za velika podjetja. Kot je zapisal, so ga "po enem samem e-mailu" vzeli nazaj.

Slovenija je BMW s praznim rezervoarjem ... 

O svojih izkušnjah z iskanjem službe v Sloveniji je Pašić zapisal: "Če sem že prejel odgovor, je bil ponavadi tale: "Ne ustrezate delovnemu mestu, ker ste preveč izobraženi. Na razgovoru v Kranjski Gori mi je gospodična rekla, da jo je sram doktorju znanosti ponuditi plačo od 750 evrov. Drugi "razgovor" je bil mentalno mučenje, ko me je človek na vse pretege prepričeval, da je mrežni marketing za zdrave produkte (nekaj podobnega Herbal Life-u) najboljša rešitev zame, pri tem pa me je silil, da čim prej podpišem pristopno izjavo. In vplačam "samo" 45 evrov za začetni paket. Slovenija me spominja na BMW s praznim rezervoarjem. Namesto, da bi ga natankali, se raje vozimo z Yugotom in stokamo, kako slab avto imamo."

Z našim izobraževalnim sistemom je nekaj zelo narobe, ugotavlja Pašić: "Preveč izobraženih, preveč doktorjev in magistrov, ki nimajo službe, ali pa imajo takšne, ki nimajo veze z njihovo izobrazbo. Izobražujemo ljudi za zavod za zaposlovanje."

Ejga bo preživel, saj ni kult osebnosti

Kljub odhodu v tujino upa, da bo njegova iniciativa "Ejga – za lepše Jesenice" živela naprej:
"Upam, da bo ideja preživela, gre za resno skupino resnih ljudi, to ni kult osebnosti.
Po odzivih na Facebook profilu, se vidi, da je veliko ljudi, ki mu želijo pomagati. To so navadni ljudje, ki mi ne morejo pomagat. Je pa lepo videt, tak odziv."

Od ustanovitve julija 2013 so v Ejga realizirali več kot 120 projektov, največji uspehi so obnova glavne železniške postaje, zbiranje pomoči za poplavljene ter obnova mostu na Koroški Beli.

Več vsebin s področja sociale, dela in prava tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 51
  • korisnik_13858 17:10 20.november 2015.

    On je doktor socialne antropologije. Doktorska disertacija ''Perspektive in dileme muslimanskih skupnosti v kontekstu evropskih integracijskih procesov''. Torej ima izobrazbo. Naj me torej nervira taka izobrazba?

  • korisnik_13858 17:02 20.november 2015.

    Saj je ni dobil kot družboslovec, ampak kot delavec v logistiki, ker družba, ki se ukvarja selitvami družin, ni drugo kot špedicija, logistika, prevozništvo. Kako točno se imenuje njegovo delovno mestu, nam ni izdal.

  • Tone Andreuzzi 00:06 10.april 2015.

    Plotko ti si kot nemško nizko cenovni pilot,kmalu boš volan potisnu naprej in potem kot kamikaze pred 70 leti...ha.,