Slovenija
23 ogledov

Z državljansko tribuno nad nestrpnost

Miša Molk Žurnal24 main
Ker je kampanja proti družinskemu zakoniku "nepričakovano nestrpna", so Aleš Črnič, Nataša Briški, Simon Kardum in Valter Kobal odprli državljansko tribuno Za prostore svobode. Gre za globoko politično družbeno akcijo, ki namenoma ostaja dosledno nestrankarska.

"Šele v sobivanju v razlikah je mogoča tudi dejanska solidarnost," pravijo podpisniki.

Podpisniki pobude izražajo skrb, da so se v Sloveniji izgubile temeljne vrednote enakopravnosti, solidarnosti in pravičnosti. Nerazumljivih napadov na "drugače misleče, manjšine in depriviligirane, kot jih vidimo v zadnjih letih", namreč ni bilo niti v časih pred demokracijo, ocenjujejo.

"Enega najtrdnejših temeljev reflektirane civilne družbe je ves čas predstavljala prav neodtujljiva pravica vsakogar, da živi svoje življenje na svobodno izbran način, če s tem ne ogroža pravic drugih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Njihovo sporočilo politiki in raznim civilnim iniciativam je, da je dovolj "krčenja prostorov svobode in grajenja politike na izključevanju".

Shod 13. oktobra v Ljubljani

Celotno akcijo bodo podpisniki predvidoma 13. oktobra zaključili s shodom v središču Ljubljane. Prepričani so namreč, da lahko "svobodna Slovenija temelji le na doslednem spoštovanju človekovih svoboščin, strpnem sobivanju razlik, solidarnosti in aktivnem spodbujanju potencialov" vsakega posameznika.

Od vsakogar, ki se loteva upravljanja skupnega in javnih zadev, "naj prihaja iz sfere civilne družbe ali pa iz krogov politike", pa podpisniki pobude pričakujejo dosledno spoštovanje individualnih pravic, razvidno skrb za skupno in delovanje v skladu s temeljnimi vrednotami svobode, enakopravnosti, demokratičnosti, solidarnosti ter pravičnosti.

Poleg pobudnikov tribune – sociologa Aleša Črniča, novinarke Nataše Briški, kulturnika Simona Karduma in ekonomista Valterja Kobala – so med podpisniki med drugim tudi pesnik Tomaž Šalamun, televizijska voditeljica Miša Molk, igralec in voditelj Lado Bizovičar, igralka Pia Zemljič, skladatelj Mojmir Sepe in glasbeniki Adi Smolar, Zoran Predin ter Vlado Kreslin.

Komentarjev 2
  • Dixon 11:26 30.september 2011.

    Jaz podpiram gibanje in sem za enakopravnost vseh v družbi. Ta nestrpnost ne vodi nikamor in potrebno je to umiriti. Takšna nesoglasja ne vodijo do rešitev. V družbi moramo biti vsi enaki in prispevati k boljšemu jutri...

  • zvezda 23:47 26.september 2011.

    Res prava solidarnost kar se tiče solidarnosti do "drugače mislečih", ter zgražanje nad "normalno mislečimi"? Kje pa vas čevelj žuli? Da boste izkazali popolno solidarnost s tako imenovanimi drugače mislečimi, jim dovolite da posvojijo vaše otroke - vse vaše potomce. ...prikaži več Za to pa verjetno niste? Nestrpnost ki se očita "normalno mislečim" in ki je povaše ni bilo niti "pred demokracijo" - zopet kratki spomin? Kaj se ne spomnite kako je bilo, ko so v 60-letih fantom, ki so si dovolili nositi dolge lasti, policaji (pardon - ljudska milica)kar na cesti ukrojili pričesko, ki se je šikala za "čas pred demokracijo"? Da o kakšnem svobodnem razmišljanju sploh ne govorimo. Nehajte se sprenevedati in uporabljajte razum.