Slovenija
32 ogledov

Z državo tudi na morje

<razno> 14.07.09 obala, morje, plaza, ljudje, dopust, pocitnice, Hrvaska, Saša Despot
Javni uslužbenci imajo na voljo 96 objektov, kjer lahko dopustujejo. Če so apartmaji prosti, so na voljo tudi zunanjim interesentom.

"Upravljamo s 96 počitniškimi enotami; v Sloveniji jih je 37, na Hrvaškem 59," so nam sporočili z ministrstva za notranje zadeve in javno upravo (MNZJU). Država se s počitniško dejavnostjo ukvarja zaradi vzdrževanja psihofizičnih sposobnosti zaposlenih v organih državne uprave, piše v pravilniku o počitniški dejavnosti. V državnih apartmajih lahko letujejo tudi upokojenci, ki so nekoč delali v javni upravi. V primeru prostih zmogljivosti pa tudi zunanji interesenti.

Cene od 25 do 65 evrov

Vlada je letos nekoliko dvignila cene najemnin, za počitniške enote v Sloveniji za nekaj manj kot pet odstotkov, na Hrvaškem pa za 2,8 odstotka. Dnevni najem garsonjere na Kopah denimo stane 26 evrov, za hiško v Termah Čatež pa 64 evrov. Na Hrvaškem je dopustovanje najdražje na Lošinju in Pagu, kjer je za najem hiške oziroma apartmaja vsak dan treba plačati 45 evrov. Za najemnike, ki niso zaposleni v javni upravi, so cene v povprečju za deset evrov višje. Je pa treba poudariti, da se javnim uslužbencem za počitnikovanje v teh apartmajih zaračuna 10,15 evra dohodnine, ki se obračuna pri plačilu dohodnine.

Lani letovalo 1.745 ljudi

Leta 2012 je v državnih počitniških apartmajih letovalo 1.745 ljudi – njihovo število se zadnja štiri leta praktično ne spreminja. Precej pa se je povečalo število dopustnikov v teh namestitvah, ki niso zaposleni v javni upravi. Še leta 2009 jih je bilo 19, lani že 140.

V poletni sezoni je bila zasedenost apartmajev na Hrvaškem 87-odstotna, pri nas pa 74-odstotna.

Izgube ni

Država je z oddajanjem počitniških kapacitet v najem lani zaslužila dobrih 345 tisoč evrov, za stroške pa odštela nekaj sto evrov manj. Od tega je za vzdrževanje objektov namenila 115 tisočakov.

Komentarjev 2
  • SLOCowboy 19:50 11.maj 2013.

    Dobro si napisal. V bistvu je najem dražji, kot če najameš preko agencije.

  • Žvižgač 19:19 11.maj 2013.

    Ne vem, komu je interes to senzacionalistično objavljati, ker kolikor sam poznam stvari med javnimi uslužbenci ni skoraj nobenega interesa za koriščenje teh kapacitet, ker so glede na ceno in kakovost popolnoma nezanimive glede na splošno turistično ponudbo. Ali ...prikaži več je to priprava terena, ko bi PreVirant rad to prodajal pod krinko polnitve proračuna in ene skrbi manj, ker to nima veze z državno upraravo? Zaradi mene lahko prodajo jutri, samo, da ne bi imel dolgoprsti PreVirant kaj pri teh poslih zraven, ker če ne je bolje, da te kapacitete podarimo pomoči potrebnim strehe nad glavo.Sicer pa je zelo nekorektno poročanje o tej novici o kapacitetah, ki so drage za najem in z dodatno zaračunano boniteto pri dohodnini cenovno nekonkurenčne v večini destinacij.Žurnal bruh, še enkrat ste dokazali, da pokrivate interese zainteresiranih ali neprofesionalno poročate. Bruh....