Slovenija
2 ogledov

Z eno potezo 'rešili' vse

Križanič bo proračunske neznanke podrobneje pojasnjeval v sredo. Žurnal24 main
Primanjkljaj v treh letih 5,2 milijarde evrov. Vlada se ga loteva z usklajevanjem pokojnin na pol, zamrzovanjem socialnih transferjev in odlogom brezplačnega vrtca za prvega otroka.
 

Več vojakov in policistov

Zaposlovanje. V civilnem delu javne uprave bo konec letošnjega leta zaposlenih 16.651 ljudi, kar je 14 manj, kot jih je bilo konec lanskega leta, kaže včeraj sprejet kadrovski načrt. Število policistov naj bi se letos povečalo za 326, število vojakov za 401, število paznikov v zaporih pa za 83. Vseh zaposlenih pri proračunskih uporabnikih bo konec decembra letos 34.757, kar je 794 več, kot jih je bilo konec lanskega leta.

Vlada je včeraj sprejela proračun, kar se je še večer prej zdelo misija nemogoče. Prihodnje leto bo država porabila 1,8 milijarde evrov več, kot jih bo pobrala, leta 2011 pa bo proračunski primanjkljaj 1,6 milijarde evrov.

Pokojnine se bodo usklajevale pol manj, kot bi se po zdaj veljavni ureditvi morale, znižano usklajevanje pa bo veljalo do leta 2011. “Ostajam brez besed. Dvesto tisoč ljudi komaj živi,” ukrep komentira predsednica Zveze društev upokojencev Mateja Kožuh Novak.

Socialne pomoči na led
Minister za finance Franc Križanič je napovedal, da se socialni transferji ne bodo usklajevali. “Katastrofa! To je odločitev brez primere! Socialne transferje dobijo res najrevnejši. To je za kruh in mleko. Ne vem, kaj naj rečem ljudem,” komentira Kožuh Novakova.

 

Številne države so se zadolžile še bolj, je pa treba upoštevati, za kaj so denar porabile – večinoma za podporo gospodarstvu. Nikjer nisem zasledil, da bi se zadolževali zato, da bi povečevali plače v javnem sektorju.

Tone Rop

Ekonomist Janez Šušteršič pravi, da zaradi krize podpira te “nepriljubljene” ukrepe vlade. “Plače in socialni transferji so največje postavke v proračunu,” pojasnjuje, zakaj je vlada zarezala prav tu. “Lepo se sliši, naj bolj obdavčimo bogate, ampak matematično se ne izide,” dodaja Šušteršič.

“Vlada se mora odločiti, tudi če bo kdo nanjo jezen. Poti sta dve, ali zadolžiti to in prihodnje generacije ali pa ne popustiti,” meni Tone Rop, nekdanji finančni minister in premier.

 

DeSUS ni stranka upokojencev, le dela se, da je. Če bi bila, bi prišli do nas in nas vprašali, kaj menimo. Vsi so enaki, bojijo se kapitala in jemljejo najrevnejšim.

Mateja Kožuh Novak

Varčevanje in odrekanje
Glede primanjkljaja in rastočega dolga Šušteršič pravi: “Počakajmo še kakšno leto. Ko bo konec krize, bodo prilivi večji in protikrizni ukrepi odpravljeni; takrat bomo videli, kakšno je stanje.”

Rop pa napoveduje: “Breme obresti in dolga bo še dolgo viselo nad Slovenijo. To in naslednjo vlado čaka težko delo. Rešitev je kombinacija varčevanja, odrekanj in strukturnih reform.”

 

Če ne bi bilo mogoče zamrzniti vseh pokojnin, bi sam raje razmišljal o diferenciaciji, torej o tem, da bi se nižje pokojnine usklajevale, visoke pa ne.

Janez Šušteršič

Križanič je še dejal, da se davki ne bodo povečali, da se bo brezplačni vrtec za prvega otroka uvedel šele leta 2011, da bomo posodobitev železniškega omrežja plačevali s posebno CO2-takso in da bodo proučili, ali je možno davek na nepremičnine uvesti že prihodnje leto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.