Slovenija
15 ogledov

Z eno srečko do 14 ferrarijev

Ferrari 458 Ferrari
Vsi tisti, ko so te dni kupili srečko Loto, nestrpno čakajo na večerno žrebanje. V igri je namreč tokrat kar 2.900.000 evrov. Preverili smo, kaj vse bi lahko morebitni srečni izžrebanec dobil za ta denar.

V Sloveniji danes zagotovo ni nikogar, ki bi se branil skoraj trimilijonskega priliva na svoj bančni račun. Morebitni srečni dobitnik bo moral zelo dobro razmisliti, kaj bo storil s tolikšno vsoto denarja. Najprej bo seveda moral plačati davek od iger na srečo (435 tisoč evrov). Od 2.900.000 mu bo tako ostalo 2.465.000 evrov.

Pa poglejmo, kaj bi lahko kupili za skoraj 2,5 milijona evrov. Za ta denar bi lahko v centru Ljubljane pod Ljubljanskim gradom kupili tri razkošna štirisobna stanovanja ali pa tri trisobna stanovanja v Portorožu s pogledom na morje.

Za 2,5 milijona evrov bi lahko kupili tudi 14 ferrarijev 458 Italia ali 6 najprestižnejših avtomobilov na svetu rollse royce phantoma. Z denarjem, priigranim pri Lotu, pa bi zelo težko kupili dva najhitrejša avtomobila na svetu bugatti veyrona, saj je cena enega 1,4 milijona evrov.

Pogled na Zemljo z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) | Avtor: EPA EPA
Ker posameznik povprečno le enkrat v življenju zadene skoraj tri milijone evrov, bi bilo ob zapravljanju denarja morda za razmisliti, ali ne bi raje kot avtomobile in stanovanja kupili polet v vesolje. Tja bi se lahko odpravili kar 16-krat (en izlet v vesolje vas pri Virgin Galactic stane 150 tisoč evrov).

Ali ne bi raje živeli od obresti?

Od dveh milijonov in pol boste imeli največ, če jih boste kot depozit vezali na banko, saj boste lahko od obresti zelo dobro živeli.

Preprost izračun pokaže, da če bi ves ta znesek kot depozit vezali na banko za eno leto in če bi si pri tem izpogajali štiriodstotno obrestno mero (strokovnjaki pravijo, da lahko tudi višjo), bi obresti na letni ravni znašale 98.600 evrov.

Po plačilu dohodnine od obresti na denarne depozite bi se vsota zmanjšala na 79.080 evrov letno oziroma na 6590 evrov mesečno. Glede na to, da v primeru propada banke država jamči samo do sto tisoč evrov vlog, je priporočljivo, da celoten znesek razpršite na več bank in si tako zmanjšate tveganje.

Denar naložite tudi v obveznice

S tem se strinja tudi direktor naložbenega sektorja KD Skladi Andraž Grahek, ki je za zurnal24.si dejal, da bi del denarja naložil ne samo v depozite, temveč tudi v državne obveznice in usvaril fiksen donos med pet in sedem odstotkov. "Za tiste, ki so tveganjem manj naklonjeni, bi predlagal portfelj naložb s fiksnim donosom, ker lahko oseba od obresti živi več kot super," je dejal.

Kljub temu bi morebitnemu srečnežu svetoval, naj del denarja investira tudi v tvegane naložbe. Do deset odstotkov denarja bi tako dal v širok portfelj delnic, ki bi bile razpršene po razvitih delniških trgih, naslednjih deset odstotkov pa bi investiral v blago in surovine. "80 odstotkov bi dal v naložbe s fiksnim donosom, kjer bi prejemal obresti."

Grahek sicer odsvetuje, da bi ves denar, ki bi ga zadeli na loteriji, zapravili za stanovanja, avtomobile ali druge potrošne dobrine. "Če si nekdo želi dati duška, naj del denarja zapravi, ostalo pa naj investira," še svetuje.

Komentarjev 9
  • allstarr111 19:21 15.januar 2012.

    Ja sej to imam v mislih, zakaj bi dajal v banko če ti noben en garantira da boš dobil kej nazaj, pri nas jest še nejmanj od vsega verjamem državi sami, nemci verjamejo svoji državi, pri nas pa je bolj ...prikaži več čudno vse skup, kaj naj vložim nekaj 100.000 v obveznice, s katerimi bodo potem gospodarli ljudje ala, Jaklič, Duhovnikova in razni ljudje iz KAD in SOD ter AUKN dej bodte resni, tem pohlepnežem je samo eno v glavi, kako čimveč speljat v svoja in žlahtina privat podjetja.

  • Roberto 18:50 15.januar 2012.

    500k vezat,ostalo pa v nepremičnine in kakšen lokal...obresti iz banke + najemnina od stanovanj pa bi lahko normalno živel...

  • zic 18:05 15.januar 2012.

    v banko zihr ne...ti si majmun...naše banke ti ga bodo samo zafurale.