Slovenija
18 ogledov

Z eProstorom nad dolge postopke

Hišica Shutterstock
Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je napovedal debirokratizacijo in poenostavitev postopkov urejanja prostora za vse.

Predlagani ukrepi temeljijo na prenovi zakonodajnega okvira, prilagoditvi organizacijske strukture in načina delovanja z namenom zagotovitve učinkovitega izvajanja ter zlasti na informacijski podpori in zagotovitvi podatkov za odločanje na enem mestu - eProstoru.

"Gre za popolnoma prenovljen sistemski pristop k reševanju urejanja prostora, s katerim želimo zlasti debirokratizirati in olajšati postopke bodočim investitorjem ter vsem slovenskim državljanom. Da je naš pristop pravi, dokazuje tudi veliko zanimanje zanj s strani drugih držav, ki jih ta projekt urejanja prostora še čaka," je na novinarski konferenci komentiral minister Samo Omerzel.

V proces priprave tega koncepta je ministrstvo v preteklem polletnem obdobju vključilo vse relevantne deležnike, kot so resorna ministrstva, občine in druga strokovna javnost.

Prvi predlog zakonov bo pripravljen predvidoma do marca 2014, obravnava in sprejem na vladi pa naj bi bil predvidoma julija 2014. Sprejem zakona je predviden do konca leta 2014.

Ena točka za vse - eProstor

Po njegovih besedah je med drugim predvidena vzpostavitev sistema ene vstopne točke eProstor, kjer bi vlagatelji dobili bistvene informacije o določenem prostoru, kjer želijo postaviti objekt. Na enem mestu naj bi tako bili na voljo digitalizirani podatki iz različnih virov – na primer opredelitve sprejetih prostorskih aktov, morebitne omejitve z vidika okolja ali kulturne dediščine –, s katerimi bi vlagatelj dobil informacijo o tem, pod kakšnimi pogoji lahko gradi in kako lahko te pogoje izpolni.

Prav tako bi se en zahtevek za vsa soglasja vlagal na eni točki, kjer bi bilo mogoče spremljati oddane vloge. Glavni cilj novega načina vlaganja je celoten proces narediti transparenten, enostaven in učinkovit.

Moratorij na odločbe za rušenje

Med napovedanimi novostmi na tem področju je tudi legalizacija neproblematičnih nedovoljenih gradenj. Sprva je z novelo zakona o graditvi objektov, ki je v vladnem postopku, predvidena ustavitev postopkov izvršbe inšpekcijskih odločb za rušenje za eno leto, v vmesnem času pa naj bi uveljavili zakon o legalizaciji nedovoljenih gradenj. O noveli, ki bo določila moratorij na izvršbo odločb za rušenje, bo v četrtek odločala vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.