Slovenija
56 ogledov

Z eRačuni tudi nad porabo papirja

Računalnik Shutterstock
Od 1. januarja morajo vsi proračunski uporabniki sprejemati račune in spremljajoče dokumente le še v elektronski obliki.

S tem mesecem je tako za vse proračunske uporabnike obvezen prejem računov v elektronski obliki, ne pa že tudi izdaja, pojasnjujejo v Nacionalnem forumu za eRačun, ki sta ga v okviru priprav na prehod na eRačune pred poldrugim letom ustanovili Gospodarska zbornica Slovenije in Uprava RS za javna plačila.

Izdajanje eRačunov je za proračunske uporabnike obvezno, če jih izdajajo drugim proračunskim uporabnikom oz. v javni sektor. Ni pa še predvideno obvezno izdajanje eRačunov fizičnim in pravnim osebam oz. podjetjem.

Z eRačuni do racionalnejšega poslovanja

Izvajalci storitev in dobavitelji blaga morajo tako proračunskim uporabnikom od 1. januarja dalje pošiljati račune izključno v elektronski obliki. To bo spodbudilo približevanje maksimalnemu obsegu uporabe eRačunov v zasebnem in javnem sektorju ter prispevalo k racionalnejšemu poslovanju tako javnega sektorja kot gospodarstva, so prepričani na finančnem ministrstvu.

Račune je mogoče v elektronski obliki pošiljati proračunskim uporabnikom prek bank, ki so vključene v medbančno izmenjavo eRačunov, ali prek ponudnikov procesne obdelave podatkov, s katerimi ima Uprava RS za javna plačila sklenjene ustrezne pogodbe. Če tega ne morejo, pa imajo na voljo spletni portal uprave za javna plačila.

Med prednostmi računov v elektronski obliki je zagotovo manjša poraba papirja. V Nacionalnem forumu za eRačun pa izpostavljajo tudi varnost pošiljanja podatkov po elektronski poti, prav tako kot tudi večjo hitrost, preglednost, natančnost in enostavnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.