Slovenija
1801 ogledov

Z evropskimi sredstvi do nagrajenega projekta

Ptuj
1/4
Projekt, ki je bil izveden s pomočjo kohezijskih sredstev EU, je izboljšal kakovost življenja prebivalcev. Njegovo vrednost pa je prepoznala tudi stroka in mu podelila pomembno nagrado.

S prenovo je ptujska tržnica postala pomembna družbena in gospodarska točka v mestu. Projekt je pozitivno vplival na kakovost življenja prebivalcev, kar je eden od ciljev kohezijske politike Evropske unije.

Prenovljena tržnica je prilagojena sodobnim potrebam in novim standardom, na voljo so pokriti prostori s skladišči ter nova urbana oprema. Mesto je pridobilo nov večnamenski prireditveni prostor, kjer je mogoče organizirati kulturne, družabne in športne prireditve. 

Na Ptuju se vsako leto odvija tradicionalno kurentovanje, kot v večini drugih mest po državi pa bodo tudi pri njih 1. decembra prižgali lučke. 

Z ureditvijo je možna učinkovitejša raba prostora, poleg tega pa so tržnico bolje povezali z Novim trgom in Mestnim trgom. Eden od ciljev projekta je bil tudi izboljšati pogoje za trženje lokalnih pridelkov in izdelkov, njihovo promocijo in ponudbo tako prebivalcem mesta kot obiskovalcem. 

Prenova se je začela leta 2018 in zaključila dve leti kasneje, na izvajanje projekta pa so imela velik vpliv arehološka dela. Ptuj je namreč eno od mest z dolgo zgodovino in se lahko pohvali z izjemno bogato arheološko kulturno dediščino. 

Projekt prenove ptujske tržnice je med drugim dobil Plečnikovo nagrado za arhitekturo 2021.

Zmanjševanje razlik med regijami

Prenova ptujske tržnice je bila finanicirana s strani Evropske unije. Kohezijska poltiika Evropske unije je namreč namenjena zmanjševanju razvojnih razlik med regijami po vsej Evropi. Finančna sredstva so namenjena projektom, ki izboljšujejo infrastrukturo, izobraževanje ter podpirajo podjetja. Poleg manjših projektov, kot je omenjena obnova tržnice, EU podpira večje infrastrukturne projekte, na primer izgradnjo avtocestnega omrežja po Sloveniji. 

Skupno vsem projektom je, da pozitivno vplivajo na kakovost življenja prebivalcev, krepijo lokalne skupnosti in spodbujajo gospodarstvo. 

Namen projekta Trendi kohezije je s pomočjo poučnih posnetkov približati Kohezijsko politiko Evropske unije, ki ni namenjena zgolj črpanju finančnih sredstev, ampak je naložba v našo skupnost in našo prihodnost.

sofinancira EU | Avtor: EU EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.