Slovenija
21 ogledov

Z globalizacijo ne gre, brez nje še težje

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Kaj je nevarnejše: velike naravne katastrofe ali veliki finančni zlomi?

Se bojite izbruha supervulkana, ki bi s prahom in pepelom v temo ovil velik del Evrope? Se morda bojite strahovitih poplav zaradi prehitrih podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek? Ali pa se tresete za službo, ker je globalizacija tudi vaše podjetje pahnila v hude težave?

Črno ni črno. Svet je lahko črn, če ga tako vidimo, pa ne le zaradi vulkanskih saj. Postali smo soodvisni in soranljivi. Na videz majhen islandski vulkan ohromi letalski promet po skoraj celotni Evropi in še marsikje po svetu, s tem pa zamaje marsikatero podjetje in številne službe. Finančna neodgovornost in nedisciplina na videz majhne Grčije pahneta v negotovost celotno Evropsko unijo, predvsem pa evroobmočje. Vas pa šefi zaradi superkonkurenčnega krasnega novega sveta, ki ga poganja poceni kitajska delovna sila, iz dneva v dan bremenijo z vse več dela, seveda za enako plačilo.

A če se počutite majhne in nemočne, se motite. Zaradi globalizacije bo majhna Grčija lažje prestala krizo, saj jo morajo velike sile bolj upoštevati. Islandiji bi bilo denimo veliko lažje, če bi bila del EU, zato v njej išče zatočišče. Enako je tudi s Hrvaško. Biti majhen v družini velikih se zdi privilegij.

Ni alternative – če smo del večje družine, nas dogodki, na katere nimamo vpliva, bolj premetavajo, toda obenem nam to prinaša večjo varnost.
Smo soranljivi, a tudi sovarni; pa četudi imamo do globalizacije včasih takšen odnos, kot je tradicionalističen odnos do žensk: z njo je težko, a brez nje še težje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.