Slovenija
546 ogledov

Z globokimi dekolteji in kratkimi krili v Združene arabske emirate

Je bil del ženske delegacije v Združenih arabskih emiratih oblečen neprimerno?

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je minuli teden mudil na obisku v Združenih arabskih emiratih (ZAE), kjer se je sestal s kolegom, tamkajšnjim ministrom za gospodarstvo Sultanom Al Mansoorijem.

Ministra je na obisku v ZAE spremljala močna vladno-gospodarska delegacija, del nje pa je, kot je mogoče videti na fotografijah, objavljenih tudi na spletni strani ministrstva, spregledal stroga lokalna pravila in zakone obnašanja. 

"Ženske morajo biti na javnih mestih oblečene spodobno. To pomeni, da morajo imeti pokrita ramena in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Kopalke se lahko nosi le na plažah ali na kopališčih," glede krajevnih zakonov in običajev v Združenih arabskih emiratih piše na spletni strani zunanjega ministrstva. 

V Združenih arabskih emiratih, posebej pri poslovnih zadevah, je primerno vedenje velikega pomena. Kot v drugih muslimanskih državah morajo biti ramena pokrita, prav tako dekolteji, krila morajo biti daljša.

"Prebivalci ZAE so konservativni v oblačenju, zato je potrebno paziti na stil oblačenja. Ženske imajo oblačila, ki pokrivajo telo. Turistke v ZAE morajo spoštovati pravila oblačenja in se tako odpovedati kratkim hlačam in zelo kratkim majicam, razen na plažah ali pa doma. Moški se oblačijo glede na priložnost. Če ima sestanek, je potrebno imeti poslovno obleko, enako velja tudi za poslovno žensko," opozarja tudi vodič Gospodarske zbornice Slovenije za poslovanje v arabskem svetu.

Na protokolu RS Slovenije pojasnjujejo, da jih pred odhodom v Dubai niso prosili za navodila, iz gospodarskega ministrstva pa so za TV Slovenija sporočili, da so strogo sledili napotkom in informacijam, ki so jih dobili pred odhodom po katerih naj bi v Dubaju veljala podobna pravila obnašanja kot v zahodnem delu sveta. Strokovnjakinja Bojana Košnik, strokovnjakinja za kulturo vedenja in protokol, ki je prav tako živela v Dubaju pa meni, da je neprimerna obleka v Združenih arabskih emiratih pomeni žalitev vere in države.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 36
  • dragec 17:10 26.september 2016.

    janša bi s seboj vzel babice - simpatizerke

  • Lavdan 11:33 26.september 2016.

    Ti bi jih poslal na severni tečaj v kopalkah.

  • malonaokoli 08:59 26.september 2016.

    komentar je bil izbrisan...le zakaj ?bi rekel da je mnogo bolj neprimernih ostalo tu gor kot je bilo moje mnenje...naj muslimanke nosijo barvite nihabe po evropi, pa nihče ne bo imel pripomb na ulici.