Slovenija
60 ogledov

Z gnojevko kar v jame

V breznu so različni komunalni in kosovni odpadki, gume, živalski kadavri... (Fo Žurnal24 main
Divja odlagališča. V Breznu pod starim Bregom okoli 200 ton odpadkov.

Podzemlje. “Onesnaženost podzemlja na Kočevskem je skrb vzbujajoča. Onesnažena je več kot desetina vseh jam in brezen,” je ogorčena koordinatorka akcije Očistimo Kočevje 2011 Tina Kotnik, sicer tudi zaposlena na Zavodu za gozdove Slovenije. Na območju Občine Kočevje je sicer registriranih okoli 800 jam.

V Kočevju je denimo normalno polivanje gnojevke v enormnih količinah,” pojasnjuje. Med popisom so med drugim našli vrtačo, kamor kmetje s cisternami vozijo gnojevko, na dnu vrtače pa je vir pitne vode. “V Klinji vasi sem naletela na jamo, ki je bila do vrha napolnjena z gnojevko,” dodaja.

200 ton odpadkov
Med številnimi onesnaženimi lokacijami Kotnikova izpostavlja še Brezna pod Starim Bregom: “Notri je za 200 ton odpadkov.” Ta lokacija ima po njenih besedah v brezno celo zabetoniran prag, da so vozila lažje odlagala odpadke. “Tu je bilo recimo tudi odlagališče industrije, tudi kemične iz Kočevja,” pojasnjuje in dodaja, da je po besedah starejših gozdarjev včasih spodaj tekel studenec. Ta pa se kot vse tamkajšnje vode izteka v Krko.

Zelo zahteven projekt

Glede na to, da je sanacija brezna pri Starem Bregu in brezna pri Golobji jami v pristojnosti tako države kot lokalne skupnosti ter da gre za logistično in finančno zelo zahteven projekt, vnaprej napovedati načina in termina realizacije te sanacije ni mogoče, pravijo na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor.

V marcu so okoljski inšpektorji na pobudo zavoda za gozdove opravili ogled divjih odlagališč brezna pri Starem Bregu in brezna priGolobji jami. Ogledali so si jih tudi predstavniki Jamarske zveze Slovenije, službe za varstvo jam, predstavniki lokalnih jamarjev jamarskega društva Netopir in občinski komunalni inšpektor, predvsem z namenom ugotovitve najprimernejšega načina očiščenja.

Ostaja še 108 divjih odlagališč
Čiščenje. Akcija Očistimo Kočevje 2011 je sledila akciji Popis divjih odlagališč 2011. Pri akciji so sodelovali zaposleni Zavoda za gozdove Slovenije s kočevske območne enote, Občina Kočevje in Komunala Kočevje, čistilo pa je okoli 1.500 prostovoljcev. V Občini Kočevje po akciji ostaja 108 divjih odlagališč, ki so vpisana v nacionalni register.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.