Slovenija
25 ogledov

Z grafiti nad lokal

cafe open, geji, gay, lokal, grafiti Žurnal24 main
Ponoči so neznanci z nestrpnimi grafiti popisali zid pred vstopom v lokal Open. Dvakrat ta teden pa so neznanci v zid lokala zalučali molotovko, ki je ožgala zid.

Kot je za zurnal24.si dejal tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek, so ljubljanski policisti okoli ene ure zjutraj ob izvajanju nalog javne varnosti zaznali poškodovanje fasade na lokalu Cafe Open.

"Odgovorna oseba je podala predlog za pregon kaznivega dejanja tekom dopoldneva. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil glede storilcev. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo," je še zapisal Stojnšek in dodal, da bodo v tem tednu izvajali določene aktivnosti v zvezi z varovanjem prijavljenih in načrtovanih prireditev.

"Je pa seveda tudi dolžnost organizatorjev prireditev, da poskrbijo za varnost udeležencev v skladu z zakonom o javnih zbiranjih."


Homofobični napisi
Na spletni strani Narobe.si so sicer zapisali, da je bil omenjeni lokal že tretjič ta teden tarča homofobičnih napadov. Ponoči so tako neznanci lokal popisali z napisi "smrt pedrom" in "buška je buška peder".

Danes zvečer se z neformalnim žurom v klubu K4 začenja teden parade ponosa, javna manifestacija lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev. Več v povezavi.

Lastniki lokala so dogodek že prijavili notranjemu ministrstvu in policiji, ki jim je zagotovila, da bo poskrbela za visoko stopnjo varovanja vseh dogodkov, ki se bodo odvijali v času paradnega tedna in Parade ponosa.

Spomnimo, da je lansko leto v času paradnega tedna osem zamaskiranih mladih napadlo lokal v času literarnega večera. V lokal so takrat vrgli žarečo baklo, pred lokalom pa fizično napadli gejevskega aktivista Mitjo Blažiča.

Sodišče je kasneje tri napadalce spoznalo za krive storitve kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva, nasilja, nestrpnosti in so bili obsojeni na leto in šest mesecev zapora.

Obvestilo uredništva: Zaradi nestrpnih in žaljivih komentarjev smo izklopili možnost komentiranja.