Slovenija
11309 ogledov

Covid-19: Z Instituta Jožef Stefan sporočili vrhunske novice

Covid-19 v Sloveniji
1/2
Profimedia
"Epidemija upada vse hitreje. Po kriterijih EU smo v oranžni fazi, v zeleno bomo predvidoma prešli v začetku julija," pravijo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS).

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno 0,55. "Da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa (indijska / delta /  B.1.617.2, ...), mora R ostati pod 0,6 (predpostavili smo, da je delta različica 64 % bolj kužna od dominantne alfa različice), kar nam bo z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma uspevalo," so sporočili z IJS.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 113. Ker je manjše od 300, lahko epidemiologi učinkovito spremljajo stike in nam tako pomagajo še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

"Na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, ocenjujemo, da smo uspeli reprodukcijsko število spustiti na približno R=0,55," ugotavljajo na IJS.

Velja opozoriti, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa.

Covid-19 v Sloveniji | Avtor: Profimedia Profimedia

Ocenjeni deleži okuženih in kužnih so sledeči: V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12x toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 3,5x toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva oz. približno vsak 500. prebivalec.

IJS predpostavlja, da smo uspeli spustiti reprodukcijsko število na R=0,55 in da se obnašanje ljudi ne bo spremenilo: "Upoštevali smo vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah ter nove različice virusa. Vpliva morebitnega novega sproščanja ukrepov in počitnic na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali."

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 108. Glede na semafor EU smo v oranžni fazi. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v zeleno fazo prešli v začetku julija. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije, analizo sklenejo na IJS.

Komentarjev 31
  • Edward_Adkins 12:25 17.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 23:39 16.junij 2021.

    Še enkrat ponavljam , s temi izračuni se IJS blamira do konca. Spoštovani in cenjeni strokovnjak Jožef Stefan se najbrž obrača v grobu,ker so vrhunsko institucijo spremenili v politično strankarsko celico SDS.

  • dani5 21:05 16.junij 2021.

    Saj poleti je najmanj prehlada, pa maske se ne nosi, sonce in tako je vsako leto. IJS se pa ponižuje, ko dela statistiko na nerelevantnih podatkih, ki nimajo vpliva. Meni je že malo smešno, da so se tako nizko spustili.