Slovenija
26 ogledov

Z interventnim zakonom po zaupnico

Žurnal24 main
Predsednik vlade Borut Pahor ne razmišlja o odstopu. Vlada bo najverjetneje pripravila interventni zakon, na katerega bo vezala zaupnico. V SDS so za predčasne volitve.

"Vlada je pripravila pokojninsko reformo, večina v parlamentu jo je sprejela, sindikati pa so zahtevali referendum. Takoj je bilo jasno, da tega ni mogoče dobiti. A tukaj zmagovalca ni, spremebe so potrebne zato, ker ljudje s stanjem v družbi niso zadovoljni," je dejal premier Borut Pahor.

"Mi smo svoje delo opravili, spoštujemo pa odločitev ljudi. Zdaj pričakujemo od tistih, ki so se odločili, da dajo to na referendum, da dajo predloge za boljše rešitve. Vidim, da večina meni, da je rešitev spremeba oblasti, kar je napačno prepričanje. Če bi moj odstop pomenil avtomatično predčasne volitve, bi odstopil."

Pahor je napovedal, da bo vlada verjetno pripravila interventni zakon, ki bo ohranil konsolidacijo javnih financ. Na ta interventni zakon pa bo verjetno vezana tudi zaupnica vladi.

Menim, da na tokratnem referendumu ne gre toliko za glasovanje proti vladi kot na referendumu o malem delu, da to ni prevladujoč motiv.
premier Borut Pahor

Okrcal sindikate
"Sindikati pa so predlagali referendum za pokojninsko reformo vedoč, da je zelo malo možnosti, da bi le-ta uspel. Menijo namreč, da če uspejo ustaviti to reformo, bodo tudi ostale in verjetno jim jim bo to tudi uspelo," je po dopoldanskem glasovanju na referendumu dejal premier in dodal, da je to slabo zanje in za ljudi, ki jih predstavljajo.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je v izjavi za Pop TV odvrnil, da očitno premier ne spremlja izjav s strani sindikatov. Poudaril je, da so potrebne reforme hitrega kapitala. "Kar se tiče zdravstva, smo že rekli, da reformo podpiradmo, saj so rešitve, ki so nam znane, videti prave," je dejal Semolič.

Dušan Rebolj, predsednik sindikata Pergam, zahteva odstop premierja in ministra za delo, ker se s to ekipo ni mogoče pogajat. V primeru interventnega zakona napoveduje nov referendum.

"Predčasne volitve so puhlica"
Gregor Golobič
je dejal, da so predčasne volitve puhlica, ki ji najmanj verjamejo tisti, ki jih predlagajo. Brez rekonstrukcije vlade bo po njegovem situacija še težja, saj bosta ostali nestabilnost in nezaupanje. 

Golobič je dejal, da tokrat ne more ponoviti tistega, kar je dejal ob referendumu o arbitražnem sporazumu, namreč, da ima Slovenija ima talent. Zdaj, pravi, bo morala Slovenija ta talent še dokazati.

Predsednica LDS Katarina Kresal od predsednika vlad pričakuje dolg in resen pogovor o tem, kako on vidi nastali položaj in kako naprej. O tem, kaj bo stranka storila v prihodnje, bodo odločali v sredo na svetu stranke.

Izidi referenduma po njenem kažejo, "da je ozračje tako razgreto, da želja po racionalnih argumentih in razpravi ne pride skozi vso meglo". Ocenila je, da bo nesprejetje pokojninskega zakona imelo veliko resnih posledic.

Vse o rezultatih referenduma preberite na naslednjih povezavah: pokojninska reforma, delo na črno in arhivi.

SDS za predčasne volitve
V SDS so še naprej prepričani, da je edina rešitev razpis predčasnih volitev.
"Še vedno mislijo, da so najboljši in da so slabi tisti, ki so glasovali proti slabim zakonom ali tisti, ki so ostali doma. Problemi po današnjem dnevu ostajajo isti. Ljudje so glasovali proti slabim rešitvam, ker menijo, da obstajajo boljše. In imajo prav," je dejal prvak SDS Janez Janša.

"V prihodnje bodo tudi dobre rešitve sprejete z večjim nezaupanjem kot pred današnjim dnem," meni Janša in dodaja, da Slovenija drsi v položaj, ko bo za kakšne večje reformne korake potrebna dvotretinjska večina v parlamentu.

Napoved interventnega zakona je Janša komentiral z besedami, da ne gre za rešitev. Po njegovem bi nas takšna poteza potisnila v še večjo kašo.  "S pokojninskim zakonom bi letos privarčevali 30 milijonov evrov, medtem ko vladna koalicija vsak mesec zapravi 200 milijonov evrov več, kot zbere v proračunu," je rekel opozicijski prvak. Dodal je, da je interventni zakon lahko predmet referenduma na zahtevo sindikatov javnega sektorja. 

"Premier živi v vzporedni resničnosti"
Nekdanji minister v Janševi vladi Gregor Virant je za Pop TV komentiral trenutne rezultate z besedami, da se je zgodilo tisto, kar se je že vedelo. Sam meni, da je vlada rinila z glavo skozi zid. Pomagale niso niti vladne grožnje, ne izjave predsednika vlade, da je on edini, ki lahko Slovenijo popelje naprej. "Ljudje vidijo, da imamo predsednika vlade, ki živi v neki vzporedni resničnosti," je dodal Virant.

"Poziv Pahorja, naj nekdo predlaga drugega, je čisto zgrešen. Zdajšnja vlada uživa zelo nizko podporo. Na nek način smo vsi talci te vlade, oklepanja oblasti, občutka lastne grandioznosti. Najbolje, kar bi lahko sedaj naredila vlada in preprečila, da bi Slovenija še naprej dihala na škrge, je, da bi odstopila in dala možnost ljudem, da na novo razdelijo karte. Vsakršna vlada bi bila boljša od zdajšnje," je prepričan Virant.

Nekdanji minister v Pahorjevi vladi Matej Lahovnik je ocenil, da je Urška Čepin, ki je nastopila v vladnem spotu v podporo pokojninski reformi, vladi prišla prav, saj je odmaknila pozornost z drugih stvari.

Odgovora na vprašanje, kaj naj stori premier predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ne pozna. Je pa dejal, da je naloga stranke DeSUS premagati Janeza Janšo. Prepričan je, da je DeSUS edina stranka, ki to lahko stori.

Žerjav: Problem, da ne pade vlada
Nizka udeležba na današnjem trojnem referendumu je po Žerjavovem mnenju prva zaušnica vladi, druga pa verjetna zelo odločna zavrnitev vseh treh zakonov.  "To seveda ni nikakršno presenečenje, saj vlada ni bila sposobna niti v procesu sprejemanja teh treh zakonov niti v času kampanje ravnati odgovorno in v konstruktivni dialog vključiti vse relevantne družbene skupine ter izvajati spoštljivo in informativno referendumsko kampanjo," pravi predsednik SLS Radovan Žerjav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.