Slovenija
538 ogledov

Z izgovorom na poplave bomo trošili prek meja

Klemen Boštjančič Vlada RS
V proračunsko malho za 2024 bo zaradi sanacije poplav seči še globlje, napoveduje minister. Prvi čuvaj proračuna pa žuga: to ni v skladu z zakonom!

Vlada je morala zaradi naravnih nesreč spremeniti prioritete ter proračunske cilje in strategijo prilagoditi tako, da se v čim krajšem času sanirajo posledice poplav in plazov. "V ospredju so zato ukrepi za obnovo in pomoč po poplavah," je predlog sprememb proračuna za leto 2024 v DZ predstavil finančni minister Klemen Boštjančič.

Proračun za leto 2024 je DZ sprejel že novembra lani, Boštjančič pa je na današnji seji odbora DZ za finance povedal, da so pripravo njegovih sprememb zaznamovale negotove makroekonomske razmere, ki izhajajo iz razmer po svetu in povišane inflacije, predvsem pa največja naravna nesreča v zgodovini Slovenije. "Zato je bilo treba znotraj proračuna preusmeriti znaten del sredstev," je dejal.

Zaradi zagotavljanja sredstev za odpravo posledic poplav se zvišuje tudi predvideni primanjkljaj. Znašal bo 2,2 milijarde evrov oz. 3,3 odstotka BDP, medtem ko je v zdaj sprejem proračunu zapisan v višini 1,7 milijarde evrov oz. 2,6 odstotka BDP.

V proračun naj bi se prihodnje leto steklo 14 milijard evrov prihodkov, odhodki pa so določeni v višini 16,2 milijarde evrov. Od tega je za odpravo posledic naravnih nesreč predvidenih 1,1 milijarde evrov, je povedal Boštjančič.

Letos je bilo za te namene do 12. novembra iz državnega proračuna že izplačanih 412 milijonov evrov, ob čemer je poudaril, da so bili prilivi za namen odprave naravne nesreče do sedaj prejeti samo v višini 2,3 milijona evrov. Gre za donacije, je pojasnil. Slovenija si za sanacijo škode po poplavah prizadeva izkoristiti tudi čim več evropskih sredstev, vendar se programsko obdobje 2014-2020 letos zaključuje, zato ima na voljo omejena sredstva.

"Proračun je kljub prilagoditvam izrednim razvojno naravnan in državljanom zagotavlja ohranjanje blaginje," je zagotovil minister.

denar evri davki | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Varuh proračuna Kračun jasen: vladni načrt o trošenju v zelo nevarno smer

Bolj zadržan je predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun, ki je opozoril, da se obdobje izjemnih okoliščin, ko je bilo v območju evra dopuščeno odstopanje od fiskalnih pravil, z iztekom leta 2023 končuje. "Predlog proračuna za leto 2024 ne izpolnjuje zahtev domače zakonodaje in priporočil Evropske komisije," je dejal in dodal, da fiskalni svet zastavljeno fiskalno politiko ocenjuje kot spodbujevalno. Precenjeno načrtovanje pa veča tveganje za neracionalno in netransparentno rast porabe, je dodal.

Odbor sejo nadaljuje z obravnavo proračunskih dokumentov, med katerimi je poleg predloga proračuna še predlog zakona o njegovem izvrševanju. V slednjem piše, da se zneski socialnih transferjev ter plače javnih uslužbencev leta 2024 ne uskladijo. Boštjančič je danes povedal, da se zdaj vlada strinja, naj se plače vendarle uskladijo in deloma tudi transferji. Več sredstev naj bi dobile tudi občine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 15:50 18.november 2023.

    Povečano trošenje v takšnih primerih je edini pravi načrt, ki ima za stranski produkt sicer povečanje inflacije, vendar to ni nič usodnega, saj trg deluje...Najslabša bi bila varianta "zategovanja pasu", ki bi vse ustavila....Tako je bilo pri prejšnji vladi, ki ...prikaži več je plačevala ogromne denarje gospodarstvu, da so ljudje zdravi doma ležali in tako vrgla v zrak 10 milijard, 6 pa pokradla in sedaj nimamo nič od tega razen dolgov...Banda nacistična..klerikalna..

  • Ender3 14:02 18.november 2023.

    Pol pa naj Kračunčič pove kje je rešitev ? Najlažje je kritizirat in pametovat in takšnih je vsak dan več..