Slovenija
0 ogledov

Z Jankovićem se pogovarja

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
V intervjuju Mladine tudi o tem, zakaj je njena vzornica Hillary Clinton in ne Angela Merkel, o veliki šoli na CNN ter občutkih, ki jih goji do opozicijskega voditelja Janše.

"V ponedeljek je bil ta davek že na mizi koalicijskih pogovorov. Nihče ne nasprotuje njegovi uvedbi," je o možnosti uvedbe nepremičninskega davka v intervjuju za Mladino dejala predsednica vlade Alenka Bratušek.

Nepremičninski davek se je v zadnjih dneh omenjal kot eden od načinov, kako bi država dodatno napolnila svoj proračun, vendar osnutku nacionalnega reformnega programa (NRP) 2013–2014 konkretno ni naveden. O preostalih ukrepih, ki so se omenjali v zadnjih dneh, kot je uvedba višjega DDV in "kriznega davka", v intervjuju ni govorila.

Sestankuje z bančniki

Glede sanacije bančnega sistema, ki jo postavlja na prvo mesto, je dejala, da so v dnevnih stikih z vodstvom Banke Slovenije, ministrstvom za finance ter predsedniki uprav treh največjih slovenskih bank. "V bankah morajo vedeti, kaj pripravlja ministrstvo za finance, ne moremo si privoščiti, da bi banke zdaj čakale, kaj bo naredila država, nato pa se odzvale, ko bodo ukrepi sprejeti."

Okrcala Šušteršičev proračun

O očitkih, da PS sedaj podpira to, čemur je kot opozicijska stranka nasprotovala, je odgovorila, da so podpirali tako fiskalno pravilo kot slabo banko, a da so pri obeh zahtevali dodatne izračune. Še enkrat je bila kritična do proračuna, ki ga je sprejela prejšnja vlada. "Novinarji nam očitajo, zakaj ne nadaljujemo proračunske politike pretekle vlade. Ne moremo je, ker temelji na neresnicah. če bi to naredili, bi imeli letos proračunski primanjkljaj v višini 1,8 milijarde evrov."

Janše je ni strah

Na vprašanje, kakšno je njeno razmerje z nekdanjim predsednikom stranke in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki ga bremenijo obtožbe protikorupcijske komisije, je dejala: "Seveda se z njim pogovarjam. In ko se bom z njim srečala, tega ne bom skrivala. Pogovarjam se tudi z drugimi. Pogovarjala sem se tudi z Janšo ...", je povedala.

Na vprašanje, kakšne občutke ji vzbuja predsednik največje opozicijske stranke in če se ga malo boji, je dejala: "Nimam nobenih posebnih občutkov, zagotovo pa strah ni med njimi."

Vzornica je Hillary, ne Angela

Glede morebitnih zgledov v spektru politikov svetovnega formata je izbrala Hillary Clinton. "Če bi se že morala opredeliti," je dejala in zavrnila možnost, da bi njena vzornica lahko bila Angela Merkel. Nekdanjo ameriško zunanjo sekretarko je izbrala zaradi zagovarjanja zdravstvene reforme, uvedba katere je po njeni oceni velik politični dosežek v ZDA.

Ustanovila bi gradbeno podjetje

O propadlih gradbincev je menila, da bi morala država ustanoviti gradbeno podjetje. "Seveda to ne pomeni, da bo država ostala njegova lastnica na dolgi rok," je pa po njeni oceni to eden od načinov, da bodo dela ostala tukaj. "Na to smo opozarjali, ko je šlo Primorje v stečaj."

CNN je bila velika šola

O nastopu na CNN je povedala, da je bila to velika šola zanjo. "Danes misli, da bi morda res morala povedati več, a takrat sem ocenila, da bom z odpiranjem tem le še povečala špekulacije. Sicer pa ne vem, morda bi bila deležna še več kritik, če ne bi šla."

Komentarjev 10
  • dragec 14:09 26.april 2013.

    Vi janševci mi delujete na pedere, ali res ne občudujete našo lepo premierko, ali imate tako slab ukus in gledate irglovo - njej manjka še samo metla!!!

  • jamiroquai 14:03 26.april 2013.

    "VI VIL SOLV AUR PROBLEM AURSELVS."

  • dragec 13:49 26.april 2013.

    kaj, tvoj JJ - obramboslovec se razume v ekonomijo???