Slovenija
20 ogledov

Z le enim letalom?

Letalo za obrambo proti toči Barbara Bradač
Toča. Pogodba z ministrstvom podpisana, pomurske občine oklevajo.

"Dežurstva bomo začeli izvajati še ta konec tedna, saj nas podpisana pogodba končno čaka na pošti. Letalo imamo sicer pripravljeno že en mesec,” pravi Jernej Vaupotič, predsednik Letalskega centra Maribor, ki zadnje desetletje izvaja zračno obrambo proti toči s posipavanjem točenosnih oblakov s srebrovim jodidom. "Vrednost pogodbe je dobrih 81 tisoč evrov, kar je malo več kot leto prej," pravijo na kmetijskem ministrstvu. Tak znesek pa po besedah Vaupotiča zadostuje zgolj za delovanje enega letala in plačilo posadke, "za morebitne dodatne investicije ali nadgradnje pa denarja ni". Kot ugotavlja, so od projekta odstopile tudi vse zavarovalnice, ki so jih v preteklosti podpirale.

Pomurci se še odločajo

Še vedno ni jasno, ali bodo letos pred točo branili tudi Pomurje. Aktivnost letala v Moškanjcih je odvisna od interesa pomurskih občin, da pristopijo k projektu. "Če bodo pogodbe podpisale vse pomurske občine, bosta obe letali branili celotno območje severovzhodne Slovenije. Toda teh pogodb še nimamo, nekaj pa smo jih že dobili zavrnjenih," pojasnjuje Vaupotič, ki upa, da se bodo občine po pogajanjih v prihodnjem tednu vendarle "omehčale in našle potreben denar".

Prihodnje leto vprašljivo

Ob tem pa v letalskem centru nimajo zagotovila, da bodo projekt izvajali tudi prihodnje leto, saj naj bi se ministrstvo o tem odločilo na podlagi raziskav učinkovitosti tovrstne obrambe na točemernem poligonu. “V enem letu so rezultati težko relevantni,” opozarja 
Vaupotič.

Komentarjev 1
  • Marjan Šajtegel 13:03 12.julij 2011.

    Včeraj, ko so tudi pri nas grozili črni oblaki in je že precej grmelo, ura je bila okoli štiri popoldan, sem opazil letalo kako kroži pod temi črnimi, grozečimi oblaki, kateri so grozili Zrečam in Kojicam. Zanimivo takoj po preletu ...prikaži veču letala, je začelo pametno deževati, upam si trditi, da nas je cesna in njena ekipa ubranila pred točo. Hvala vsem !