Slovenija
124 ogledov

Z ledenim čajem popijete 12 kock sladkorja

sladkor Shutterstock
Ledeni čaj v pollitrski plastenki vsebuje kar 12 kock sladkorja, pollitrska plastenka vode z okusom pa pet kock sladkorja, so ugotovili na Zvezi potrošnikov Slovenije. Zato za žejo uporabljajte le vodo, za lakoto pa hrano.

Raziskave namreč kažejo, da sladkane pijače, tudi take z dodanimi sladili, ne potešijo občutka lakote, celo nasprotno, po pitju pijače pojemo več, kot potrebujemo, so zapisali na spletni strani ZPS.

Trditvi brez dodanega sladkorja ali s sladili še ne pomenita, da živilo ne vsebuje sladkorja, saj sladkor lahko vsebujejo posamezne sestavine živila, na primer sadje.

"Tega številni potrošniki ne vedo, saj prepogosto ne preberejo, kaj dejansko izbrana pijača vsebuje. Dandanes pa številne industrijske pijače ne vsebujejo le umetnih sladil, ampak tudi aditive," je na novinarski konferenci izpostavila prehranska strokovnjakinja Marjana Peterman.

Samo za predstavo, koliko sladkorja je v pollitrski plastenki ledenega čaja. Pri ZPS so ugotovili, da lahko ledeni čaj v pollitrski plastenki "vsebuje" kar 12 kock, pollitrska plastenka vode z okusom pa pet kock sladkorja. Ena kocka pri tem tehta štiri grame.

Veš, kaj ješ?

Prehranski profil živil lahko preverite na spletni strani zveze Veš kaj ješ, ki je rezultat projekta iPotrošnik.

"Število izdelkov v bazi smo – tudi s pomočjo naših obiskovalcev od začetka več kot podvojili, letos pa smo se še posebej potrudili, da vnesemo čim več pijač. Tisti, ki jih zanima, kaj pijejo (in jejo), lahko na preprost način preverijo prehranski profil živil, če v bazi ne najdejo 'svojega' živila, pa ga lahko vnesejo na spletno stran," je povedala urednica spletne strani Urša Šmid Božičevič in dodala:

"Da ljudi tovrstne informacije zanimajo, kaže tudi število obiskovalcev spletne strani. Vsak teden jo obišče več kot 1500 potrošnikov."

Komentarjev 3
  • mia 08:41 13.avgust 2013.

    gazirane pijači vsebujejo menda 5 žličk sladkorja na 1dl?

  • wester62 13:51 12.april 2012.

    še dobro,da ne maram teh pijač. a življenje gre naprej in vsak odloča sam o svojem zdravju in kaj bo pojedel in popil. je pa prav da se te stvari povedo.

  • stela 13:05 12.april 2012.

    Auč....grozno