Slovenija
23 ogledov

Z lesom prihranijo polovico

Poleg prihranka s kotlovnico na biomaso SGLŠ daje zaslužek ljudem iz okolice, sa Žurnal24 main
Varčevanje z energijo. Iz švicarskega sklada 1,08 milijona evrov.

“Cilj je izobraževanje in ozaveščanje otrok o trajnostni energetiki, da bodo znali varčevati, spremljati porabo, da bodo, če se pošalim, doma solili pamet staršem, predvsem pa da se bodo, ko bodo odrasli, odločali za obnovljive vire energije in učinkovito rabo,” Primož Ladava z Goriške lokalne energetske agencije (Golea) pravi o projektu, ki ga bodo z usposobljenimi mentorji izvajali prihodnje šolsko leto. Za 140 tisoč evrov vreden projekt bodo od švicarskega sklada prejeli 60 odstotkov, to je 84 tisoč evrov. “Vabila za sodelovanje smo že poslali in upam, da se bo vključilo vsaj 50 šol in vrtcev,” računa Ladava.

Švicarski sklad bo 60 odstotkov prispeval tako za projekt ozaveščanja otrok kot za obnovo kotlovnic, skupaj slabega 1,2 milijona evrov. Preostanek bodo financirale občine.
Primož Ladava

S kurilnega olja na biomaso
Vse šole in vrtce želijo spodbuditi tudi k uvedbi energetskega knjigovodstva, ki ga bodo morali po novem energetskem zakonu sicer voditi vsi javni objekti. “Izkušnje kažejo, da se ob spremljanju porabe energije ta zniža. Vsi namreč začnejo bolj paziti, ali so luči ugasnjene, radiatorji po nepotrebnem do konca odprti ali okna odprta,” ocenjuje Ladava.

Energetsko knjigovodstvo že tretje leto vodijo na Srednji gozdarski in lesarski šoli (ŠGLŠ) Postojna, ki je med primorskimi šolami primer dobre prakse na področju uvajanja obnovljivih virov energije. “Na račun prehoda na ogrevanje z lesnimi sekanci smo lani in predlani prihranili 50 odstotkov sredstev,” pravi ravnateljica Cvetka Kernel.

Golea pa bo prav te dni objavila razpis za izbiro izvajalcev za prenovo 14 kotlovnic, ki ogrevajo 32 šol, vrtcev in drugih javnih objektov na Primorskem. Za 1,8 milijona evrov vreden projekt imajo za 60 odstotkov prav tako odobreno sofinanciranje švicarskega sklada, v višini 1,08 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.