Slovenija
11 ogledov

Z ljubeznijo od tvojega Valentina

Prvo valentinovo sporočilo je poslal vojvoda Charles Orleanski svoji ženi leta 1
1/2
Žurnal24 main
Tradicija izmenjave ljubezenskih ali prijateljskih sporočil na 14. februar sega v čase rimskega imperija. Komercializacija valentinovega pa se je začela v 19. stoletju.

Pater Valentin je živel v tretjem stoletju v Rimu pod krutim cesarjem Klavdijem. Ta je bil vpleten v mnoge krvave pohode, zato je potreboval čile fante za svoje vojaške vrste. Ker pa rimski moški niso hoteli zapustiti svojih žena in družin zaradi vojske, je bila ta močno okrnjena. Razjarjenemu Klavdiju se je utrnila nora ideja. Z zakonom je prepovedal vse poroke in zaroke, saj je njegov izprijeni um načrtoval, da moški brez žena ne bodo imeli več zadržkov pred vojsko. Patra Valentin in Marij pa sta pare na skrivaj poročala. Bilo je prav vznemirljivo, ko sta zaljubljenca ob soju sveče in v hladni kamniti sobi le v družbi patra izgovarjala svojo zaobljubo drug drugemu ter zaskrbljeno poslušala morebiten zvok vojaških korakov na hodniku. Ko so odkrili njegovo predrzno neposlušnost, je bil Valentin priveden pred rimskega prefekta, ki ga je obsodil na smrt s kamenjanjem in obglavljenjem.

Eros (Kupid) in Psihe: Kupid se kot simbol valentinovega pojavlja zaradi svoje mame Venere, ki je boginja ljubezni in lepote. © iStockphoto

 
V zaporu je sveti Valentin spoznal ječarjevo slepo hčer, s katero se je spoprijateljil. Ko se je bližal dan njegove smrti, je dekle čudežno spregledalo. Preden so ga odvedli, je pater svoji prijateljici v zahvalo za lojalnost napisal sporočilo: "Z ljubeznijo od tvojega Valentina." Umrl je 14. februarja leta 269, na ta dan pa je dobri dve stoletji pozneje papež Gelasij razglasil njegovo mučeništvo. Zaradi svojega čuta za ljubezenske zveze je tako sveti Valentin postal zavetnik ljubimcev, ki se vsako leto na ta februarski dan še vedno radi zatekajo pod njegovo okrilje.

 

Valentinovo za samske

Samski ljudje praznik pogosto sarkastično imenujejo dan zavedanja samskosti.

14. februar je bil v antičnem Rimu tudi dan, ko so častili boginjo Juno , ter predvečer festivala Lupercalia . V tistih časih je bilo življenje mladih fantov in deklet strogo ločeno, na tem festivalu pa je vsak lahko imel svojega partnerja. Dekle so si fantje izbrali tako, da so dan pred 15. februarjem iz škatle jemali listke, na katerih so bila napisana imena deklet. Partnerico, ki so dobili, so lahko imeli ob sebi ves čas festivala, če pa sta si mlada dva postala všeč, sta par ostala kar celo leto in se poročila. 

 

Najpogosteje se za valentinovo ljudje obdarujejo s cvetjem ali čim sladkim. © Nina Kokalj

 
Komercializacija valentinovega se je začela v 19. stoletju. Ljudje so si podarjali rože in pošiljali ljubezenske verze, prirejali pa so tudi družabna srečanja in plese. Dandanes pa se je praznik sprevrgel v gonjo po zaslužku trgovcev, predvsem v Ameriki, trend pa se je hitro prijel tudi pri nas. Podarjajo se zlasti voščilnice, slaščice in cvetje.

Več o valentinovem si preberite v naslednjih člankih:
Zaljubljeni Slovenci na valentinovo
Zvezdniki, ki jim (nekako) uspeva ostati skupaj
Kako se osvajamo?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.