Slovenija
24 ogledov

Z lonci in kuhalnicami nad Dnevnik

RTV Slovenija Žurnal24 main
Gibanje #15o bo v ponedeljek ob 19. uri pred zgradbo RTV v središču Ljubljane z močnim hrupom izražalo nasprotovanje varčevalnim ukrepom vlade, med njimi prekinitvi sklepanja avtorskih pogodb.

Kot so v izjavi za javnost napovedali v gibanju, se bodo 7. maja ob 19. uri zbrali na Kolodvorski ulici, da "solidarno z ustvarjalci medijskih vsebin, ki so podvrženi političnim pritiskom in pritiskom prekerizacije, s hrupom loncev in kuhalnic izrazimo absolutno zavračanje varčevalnih ukrepov".

Kot utemeljujejo v gibanju, je vlada s prepovedjo sklepanja avtorskih pogodb in zaposlovanja v javnem sektorju številne prekerne delavce in delavke odrezala od virov dohodka in jim preprečila opravljanje njihovega poklica v kulturi, na univerzi in medijih. Po prepričanju #15o je doktrina varčevanje, kot ga je zastavila vlada v nasprotju s trendi drugod po svetu, kjer da se "ustvarja nov konsenz o drugačnem pristopu k reševanju krize".

"Vlada je v času t. i. pogajanj o varčevalnem paketu s socialnimi partnerji diskusijo s pomočjo ukročenih medijev speljala na teren plač v javnem sektorju, medtem ko je njen cilj korenito zmanjšati kvaliteto javnih storitev in podvreči kulturno in medijsko produkcijo, znanje in izobraževanje, zdravje in socialno varnost državi in trgu."

"Smo sredi spopada med dvema koncepcijama razvoja družbe in sveta. Zato se moramo opredeliti. Tekmovalnost ali solidarnost, životarjenje in vojna vseh proti vsem ali solidarnost, sodelovanje in širitev naših neskončnih zmožnosti čutenja, mišljenja, delovanja, življenja," so še zapisali v gibanju.

Na Kolodvorski nameravajo v gibanju izvesti tudi skupščino. Na odziv RTV na napovedan shod in ali bo hrup lahko zmotil celo osrednje informativne oddaje, ki se začenjajo ob tem času, še čakamo.

Komentarjev 2
  • nostradamus 10:13 05.maj 2012.

    mene bolj moti placevanje RTV narocnine njihovega programa tako ali tako ne gledam radijske postaje ki jih poslusam niso povezane z RTV-jem torej smo nekateri kaznovani z prisilnim placevanjem necesa kar ne gledam in ne poslusam tu so potrebne spremembe ...prikaži več vsak ki si zeli gledati in poslusati RTV naj torej placuje prispevek vsi ki tega ne zelimo smo v to prisiljeni je mar to posteno?

  • Veteran 07:33 05.maj 2012.

    Gibanje butcev, bedakov in nasprotnikov napredka Slovenije.