Slovenija
22 ogledov

Z Luko Koper na vrh

V Luki Koper niso povedali, koliko so plačali za nakup zemljišč v Sežani. (Foto: Žurnal24 main
Skrivnostni posli. Z denarjem Luke Koper podjetje Premik net med najuspešnejša.

Novogoriško podjetje Premik net, ki je pod drobnogledom revizorja in kriminalistov, je bilo lani eno od najuspešnejših slovenskih podjetij. Revija Delo FT ga je uvrstila na lestvico superpodjetij, zato smo želeli preveriti, ali je uspeh morebiti predvsem posledica domnevno spornih poslov z Luko Koper, kot opozarjajo nekateri sogovorniki.

Kupili sto hektarjev
Nepremičninska agencija Premik net je po naših informacijah za posredovanje pri nakupu zemljišča na območju terminala BTC in Orleške gmajne v Sežani od Luke leta 2007 dobila več kot 800 tisoč evrov provizije. Po naših neuradnih podatkih je imela agencija ta zemljišča pred nakupom zavarovana za tujega kupca. “V Sežani smo kupili približno sto hektarjev, ampak ne vse prek omenjene agencije,” je pojasnil tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik. Koliko denarja so do danes plačali agenciji, ni povedal: “Tako podrobnih podatkov načeloma ne posredujemo javnosti, ker gre za poslovno tajnost. V tem primeru pa še toliko bolj, ker sta v teku dve preiskavi, kriminalistična in posebna revizija.”

Revizor mora preveriti vodenje vseh poslov Luke v obdobju zadnjih petih let, med njimi tudi poslov s podjetjem Premik net. Revizija v zvezi s tem bi morala biti po ocenah Šika zaključena še letos, s policije nam še niso odgovorili.

Prazna spletna stran
Iskali smo pojasnila podjetja Premik net, kamor smo klicali med delovnim časom, a brez uspeha. Na njihovi spletni stran smo prav tako zaman iskali nepremičnine, ki jih ponujajo, zato obiskovalec dobi občutek, da podjetje ne posluje več.

Drugače je ob obisku spletnih strani Ajpes in Gvin, kjer piše, da je imelo podjetje leta 2008 za okoli 5,37 milijona čistih prihodkov od prodaje. Leto prej je bil ta znesek blizu 800 tisoč evrov, še leto prej pa le okoli 130 tisoč evrov. Število zaposlenih se giblje med tri in štiri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.