Slovenija
32 ogledov

Z manipulacijo genov do večne mladosti

Z manipulacijo genov lahko znanstveniki vplivajo na delitev kožnih celic. Žurnal24 main
Znanstveniki so odkrili način, kako proces staranja ne samo zaustaviti, ampak ga celo obrniti.

Kalifornijski znanstveniki so odkrili, da lahko z blokiranjem delovanja beljakovine, ki je kriva za proces staranja, pomladijo kožo. Pri dve leti stari miši so namreč dosegli, da je imela po posegu v delovanje beljakovine njena koža enako genetsko zgradbo kot koža novorojene živali.

" Naš dosežek je potrdil predvidevanja, da je staranje posledica genetskih sprememb in da je te spremembe mogoče izničiti," je dejal vodja raziskovalne skupine dr. Howard Chang s Standordske medicinske fakultete. Že pretekle raziskave so namreč identificirale gene, ki so odgovorni za staranje, kalifornijski raizskovalci pa so šli še korak dlje. Ugotovili so, da s temi geni upravlja beljakovina NF-kappa-B tako, da poveča ali zmanjša njihovo delovanje. Z dvotedensko zaustavitvijo delovanja beljakovine so znanstveniki dosegli večjo delitev kožnih celic, zaradi česar je postajala koža debelejša, analize pa so pokazale, da so se pri tem aktivirali isti geni, ki delujejo pri mladih miših.

Po besedah znanstvenikov je dosežek pomemben, saj bo vodil do bolj učinkovitega zdravljenja starih ljudi. Stari ljudje namreč počasneje okrevajo po poškodbi ali bolezni. Ugotovitve bodo dobrodošle tudi v zdravljenju kožnih bolezni, kot so opekline in rak. A znanstveniki opozarjajo, da njihova ugotovitev ne bo morebitni vodnjak mladosti. Posledice dolgoročne zaustavitve delovanja beljakovine namreč niso znane. Manipulacija z geni prinaša poleg podaljšanega življenja mnoge druge stranske učinke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.