Slovenija
162 ogledov

Z Marijo po morju do Strunjana

praznik Marijinega vnebovzetja, Marija, Piran, povroka
1/18
Žurnal24 main
Na Obali so zopet uprizorili edinstveno romanje kipa Strunjanske Marije med Piranom in Strunjanom.

Na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, največjega krščanskega praznika, posvečenega Mariji, so že šestič zapored izvedli romanje z barkami med omenjenima krajema. Gre za edinstven dogodek v Sloveniji, ki ga je malce pokvarilo le slabo vreme.

Kip Strunjanske Marije so iz cerkve Svetega Jurija v Piranu ob 17. uri prenesli na glavni pomol v Piranu, od koder je barka zaplula proti Strunjanu. Izpred pomola pri gostišču Lambada v Strunjanu je sprevod krenil do župnijske cerkve Marijinega prikazanja, kjer je bila ob 19.30 slovesna maša. Romarji bodo v sprevodu z lučkami zdaj obiskali križ na vrhu klifa nad Mesečevim zalivom, kjer bosta opravljena blagoslov in molitev za ribiče in pomorščake.

Prikazala naj bi se vinogradnikoma
Med prizorišči romanja se sicer vsako leto izmenjujeta Piran in Izola. Romanje poteka v spomin na izročilo, da se je Marija leta 1512 v noči pred velikim šmarnom prikazala dvema čuvajema vinogradov v Strunjanu. Na mestu prikazanja so zgradili kapelo, nato pa cerkev Marijinega prikazanja, za katero danes skrbijo frančiškani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.