Slovenija
76 ogledov

"Z misijo v Afganistanu je treba nadaljevati"

Ljubica Jelušič in Karl Erjavec Foto Bobo
Dosedanja obrambna ministrica je v svojem blogu med drugim komentirala izogibanje novega zunanjega ministra, ki se je ob prevzemu poslov izognil temi vojaških misij v tujini. Po njenem bo moral prav Erjavec domačo javnost prepričevati za nadaljevanje vojaške prisotnosti v Afganistanu.

V svojem zapisu je sicer Ljubica Jelušič veliko pozornosti posvetila gospodarski in vojaški diplomaciji, a v zaključku svojega razmišljanja se je najbolj obregnila ob novega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki da je "ob prevzemu MZZ napovedal marsikaj, eni temi pa se je izognil". Kot trdi, je ta skrita "v čestitki, na katero je nova vlada tako ponosna, da jo javno objavlja". Gre za čestitko ameriškega predsednika Obame, ki opozarja na skupne interese in odgovornosti ZDA in Slovenije na Zahodnem Balkanu in v Afganistanu.

Prav ta čestitka po mnenju dosedanje obrambne ministrice opominja, da ima slovenska vojska skupaj z Američani skrb za mir in varnost v obeh omenjenih regijah. Pri tem pa se mora o prihodnosti te zadolžitve pogovarjati minister za zunanje zadeve.

Slovenski vojak na Kosovu blizu Mitrovice | Avtor: Reuters Reuters
Minister bo moral zagovarjati nadaljnjo prisotnost Slovenske vojske v Afganistanu

Kot opozarja Ljubica Jelušič, donedavna še ministrica za obrambo, nekdanji minister za obrambo Karl Erjavec, zdaj minister za zunanje zadeve, tej temi ne bo mogel uiti tako, da jo bo premaknil na Mors "in naj se tam blamirajo z obrambo od vseh osovražene operacije ISAF!

Po njenem je prav nasprotno, "prav MZZ bo moralo pokazati diplomatsko spretnost doma, za prepričevanje množic, da je treba nadaljevati z misijo v Afganistanu in na Zahodnem Balkanu ter v tujini."

Kot še spomni bivša ministrica, bo moral zunanji minister v zvezi s tem nastopiti že na "jumbo ministerialu". Na majskem vrhu zveze Nato v Chicagu pa se bo moral o tem izjasniti tudi predsednik vlade ter "povedati, ali bo Slovenija solidarno sodelovala z zavezništvom v operaciji ISAF ali ima kakšne druge načrte".

Komentarjev 3
  • izvedenec 13:26 15.februar 2012.

    Ljubica se je odločila destabilizirat že tako napete razmere;temu se reče prilivanje olja k ognju; kako je ni sram??

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:23 15.februar 2012.

    Tut Ljubica bi bila lepša,če bi bila obrita.enake probleme z britjem je imela tudi Radičeva.

  • pravaresnica123 11:48 15.februar 2012.

    Kot moški in hetero: ampak v vsakem primeru je lepši od nje!!!