Slovenija
8375 ogledov

Z nabito puško čakal, da se Sara vrne s fitnesa

Sebastien Abramov D. M. Sebastien Abramov
Sebastien Abramov je bil za umor svojega dekleta Sare Veber obsojen na 27 let zapora, enotna kazen pa je maksimalnih 30 let.

Sojenje 33-letnemu Sebastienu Abramovu za umor njegovega 24-letnega dekleta Sare Veber, ki se je začelo sredi lanskega aprila, se je danes končalo. Sodnica Marjana Topolovec Dolinšek ga je obsodila na enotno kazen 30 let zapora.

Z zaključnimi besedami, te smo v dvorani okrožnega sodišča v Celju poslušali štiri ure, je začel tožilec Gorazd Kacijančič s kratkim in zgovornim stavkom: "Dejanje je dokazano."

Gorazd Kacijančič | Avtor: D. M. Tožilec Gorazd Kacijančič D. M.
Nato je obrazložil: "Sebastien Abramov je dogodek opisoval različno, da je bilo orožje na kavču in se je sprožilo, da sta tam sedela in je Sara Veber 'cufala' za puško, pa, da je to čistil, ko je prišlo do strela, in drugič, da je takrat praznil šaržer. In tudi, da je pokojna prijela za puško, ker ga je hotela poljubiti, in se je takrat zgodilo."

Orožje je bilo brezhibno

Po njegovih besedah je iz poročila Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) razvidno, da puška ni bila na kavču, iz sledi, ki nastanejo ob strelu, pa ni razbrati, da bi Vebrova prijela za cev. Izvedenec za balistiko na NFL Tomaž Korbar je, tako tožilec, ugotovil, da je bilo orožje brezhibno, Abramov pa, da ga je k trgovcu Gregorju Heybalu prinesel nazaj zaradi nadgradnje in ne popravila.

"Priče so potrdile, da je Abramov izkušen v ravnanju z orožjem, in tudi ve, kako se z njim varno ravna. Zato ni razumljivo, da je bilo varovalo na puški izklopljeno. Čakal je na Saro Veber, da se vrne s fitnesa, ko je sedla na kavč, je nameril vanjo in sprožil. Po strelu je odstranil zabojnik in pospravil puško v kovček, šele po prihodu njenih svojcev in na njihov poziv je poklical reševalce. Grožnje s samomorom pa so bile del njegovega načrta, kot tudi govorjenje o pokvarjeni puški in obnašanje na pogrebu, kjer se je večkrat skoraj zgrudil. Očividci so njegovo vedenje označili za pretiravanje, kot bi iskal pozornost," je nadaljeval Kacijančič.

Dodal je še, da je dokazano, da sta bila Julija Adlešič in Abramov v času tragedije že skupaj, njegov odnos z Vebrovo pa se je leta 2015 krhal. Kaj se bo zgodilo, naj bi nakazovalo že njegovo SMS-sporočilo Sari z 8. januarja tistega leta: "Ti si samo moja in ne boš z nobenim, nobeno."

Olajševalnih okoliščin ni bilo

Vebrova naj bi imela o svojem fantu tudi veliko obremenjujočih podatkov, bal naj bi se, da ga lahko razkrije. "Umor je bil zahrbten in načrtovan. Olajševalnih okoliščin ni, oteževalne pa so poprejšnje obsodbe, dve leti in pet mesecev zaradi goljufije (odrezana roka, op. a.), ter še eno leto in nato šest mesecev. Predlagam kazen 27 let zapora, skupaj s prej naštetimi pa enotnih 30 let, s podaljšanjem pripora," je zaključil tožilec Kacijančič.

Matjaž Šaloven | Avtor: D. M. Pooblaščenec Sarinih staršev Matjaž Šaloven D. M.
Matjaž Šaloven, pooblaščenec Sarinih staršev, Rudija in Nade Veber, je v nekaterih svojih točkah ponovil sklepe tožilca, predvsem pa se posvetil motivu Abramova: "To so bili njegovi nelegalni posli, Vebrova mu je denimo poslala SMS-sporočilo: 'Vrzi značko CIA in izkaznico v smeti, to ni izsiljevanje.'"

V Avstralijo ne bi šel z njo

Povrh tega se je, kot je pojasnjeval Šaloven, njuna zveza ohlajevala, Sara pa naj bi se ob tem bala za svojo varnost, zato je Abramova skrivaj snemala. Iz več SMS-sporočil izhajajo še njeni sumi, da je imel tudi druga dekleta, med drugim mu je pisala, da mu ne zaupa, nekajkrat naj bi hotela končati zvezo. Po drugi strani se je tudi Abramov v enem svojih SMS-sporočil iz julija 2014 strinjal, da "med njima ni več privlačnosti in da je konec". Sara pa mu je 6. februarja, dober mesec pred smrtjo pisala: "Ni mi žal, da sem vrgla prstan stran. To ni to."

Šaloven je še povedal, da Abramov ni načrtoval skupnega življenja z Vebrovo, v Avstralijo je nameraval z drugimi osebami in ne z njo: "Sodišče naj ga spozna za krivega in mu izreče pravično kazen glede na težo dejanja."

Ni opazil krvi

Zagovornik Abramova, odvetnik Dušan Tanko, je vztrajal, da je bil puška pokvarjena, njegov klient pa, da je bil prepričan, da v cevi ni naboja: "Nabojnik in puško je pospravil, ker ni takoj videl, da je zadel Saro, saj ni bilo videti krvi. Šele malo kasneje je opazil, da je negibna. Orožja tudi ni čistil, ampak bi z repetiranjem odstranjeval tovarniško barvo, kot mu je svetoval prodajalec." Z mnogokratnim repetiranjem naj bi namreč odpravil zastoje puške.

Dušan Tanko | Avtor: D. M. Odvetnik Dušan Tanko D. M.
Tanko je navedel izpovedi nekaterih prič, da je Vebrova rada "cufala" za puško in tudi na strelišču naj bi jo večkrat potegnila od zadaj, ko je Abramov streljal. Ali jo je res prijela tudi usodnega dne, pa bi pokazala GSR analiza delcev, ki po strelu ostanejo na telesu žrtve, a te niso opravili. Prav tako bi bila dobrodošla sodna rekonstrukcija dogodka, kar je priporočil hrvaški balistični strokovnjak, ki ga je postavila obramba, Vojin Maštruko, znan iz primera Novič. "Omenjano kriminalno udejstvovanje Abramova pa ni dokazano, morda je celo izmišljeno," je še dejal Tanko.

Zagovornik se bo pritožil

Sebastien Abramov, sicer v preteklosti tudi fotomodel za motorna kolesa Harley-Davidson, je deloma ponovil svoj zagovor s prejšnje obravnave, zatrdil, da je imela puška res zastoje, Matjaž Šaloven pa, da je navajal samo tista SMS-sporočila, ki so mu ustrezala. "Če sem psihopat, nisem za v zapor, temveč za forenziko," je še pribil. "Nikoli nisem bežal od odgovornosti za Sarino smrt, nisem pa je umoril."

Sodnica Topolovec Dolinškova je v sodbi sledila predlogu tožilstva: Abramovu, ki ga na razglasitev ni bilo, je za umor na zahrbten način izrekla 27 let zapora, z drugimi kaznimi vred pa 30. Pripor mu je podaljšala, ga oprostila stroškov kazenskega postopka, izplačati pa mora nagrado pooblaščencu Sarinih staršev Matjažu Šalovenu. Odvzame se mu tudi orožje, uporabljeno pri umoru.

Odvetnik Dušan Tanko je že napovedal pritožbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Lion0077 20:02 07.julij 2023.

    Pa menda ne boste kriminalca dal v nov zgrajen zapor. V Lublanco ga namakat do konca življenja.

  • Avatar Garancija
    Garancija 19:25 07.julij 2023.

    In zdaj ga bomo živeli 30 let,res humano od nas

  • Igxigx1 18:43 07.julij 2023.

    Tudi ne razumem staršev od te Sare Veber. Kako so lahko eni budali dovolili, da po njihovi bajti maha z eno pokalico. In tudi una Sara je svojga dnara vredna s kakšno budalo se je zlinkala. V tej zgodbi noben ...prikaži večn ni čist gladek. Vključno z odrezano roko, ki bo tud pri 35°C nosila rekelc čez, da se ne bo vidla. Jaooo, koje budale. Vsi, od prvega do zadnjega.