Slovenija
60 ogledov

Z nasmehom za socialno ogrožene

igrace
1/2
Shutterstock
Skupin šestih študentov je stopila skupaj in se odločila polepšati decembrske dni otrokom iz socialno ogroženih družin. Projekte bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Aljaž Božič, idejni oče projekta, pravi, da ni razumel, kako lahko nekatere organizacije zbirajo denar za revne afriške države, ko pa je tudi v Sloveniji toliko družin, ki bi potrebovale pomoč. "Na prste ene roke bi lahko preštel reklame, katerih namen je bil zbrati denar za socialno ogrožene družine v Sloveniji," pojasnjuje, zakaj se je s petimi somišljeniki lotil projekta Omogoči študij – podari nasmeh.

Šesterica sodeluje s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem, k sodelovanju pa jim je uspelo privabiti tudi Klub goriških študentov, Klub ajdovskih študentov in dijakov ter osnovne šole v Novi Gorici, Colu, Podkraju in Otlici.

Pozitivno presenečeni nad odzivom

Odločili so se, da bodo zbirali igrače za otroke iz socialno ogroženih družin. "Dosedanji odziv nas je pozitivno presenetil, saj je nad pričakovanji. Ob zagonu akcije smo bili skeptični, saj nismo vedeli, ali nam bo uspelo zbrati dovolj igrač," odziv opisuje Božič in dodaja, da bodo, kot kaže, akcijo izpeljali po načrtih. Zbrane igrače bodo predali danes popoldne. "Priključili smo se namreč projektu centra za socialno delo, v katerem bodo obdarili 96 otrok." 

Denar zbirajo do februarja

Denar na za to posebej odprtem transakcijskem računu zbirajo do februarja, in sicer z dvema namenoma. "Prvi je za plačilo položnic ogrevanja vsaj dvema družinama pred novim letom, nato pa nadaljujemo v januarju in februarju. Drugi del denarja bo šel v za to namenjen sklad na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem, in sicer za izobraževanje študentov iz socialno ogroženih družin. Cilj je, da skupaj plačamo vsaj tri mesečne položnice ogrevanja, kar pa je odvisno od zbranih sredstev," o finančnem delu zbiranja pravi Božič.

Ne bodo se ustavili

Za prihodnje leto načrtujejo tri večje projekte. "V sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem nameravamo januarja začeti zbirati zamaške po šolah in vrtcih. Februarja bomo občane brezplačno učili temeljnih postopkov oživljanja in zaustavljanja krvavitev, naslednji projekt pa bo v poletnih mesecih in bo vezan na pomoč šoloobveznim otrokom," nam je razkril načrte za prihodnost. Nameravajo pa ponoviti tudi letošnjo akcijo.

Komentarjev 3
  • dragec 09:42 21.december 2013.

    Vržimo še eno humanitarno za naše prizadete zdravnike, bankire, tajkune.....

  • Aljaž Božič 19:42 20.december 2013.

    dragec .....kot organizator ti lahk zatrdim da tale humanitarna akcija je namenjena izključno temu kar je v članku opredeljeno !!! Prosim mal spoštovanja

  • dragec 10:18 20.december 2013.

    No, to je pa noro, sami humanitarci in lopofi, po eni strani imamo socialno ogrožene in lačne, na drugi pa ropsarje in zamislite izjav včeraj v oddaji TARČA. Naši politiki, poslanci niso nič krivi. Ma to je za postreljati in pika.