Slovenija
13 ogledov

Z NKBM do rekorda

NKBM IFP Žurnal24 main
Prvi dan trgovanja z delnicami NKBM je na Ljubljanski borzi povzročil rekorden promet.

Trgovanje z delnicami se je začelo ob 11. uri. Ob začetni avkciji je novega lastnika dobil kar odstotek NKBM. Prva cena je bila 37 evrov, v avkciji pa je bila dosežena tudi rekordna cena 41,06 evra. Že z otvoritveno avkcijo je bilo za 2,3 milijona evrov prometa, ob dvanajstih pa je bilo prometa za skoraj 19 milijonov evrov. Zadnji posel je bila prodaja oziroma nakup 22 delnic po ceni 36,7 evra za delnico. V podaljšanem času trgovanja (borza se sicer zapre ob enih) je bilo za deset milijonov evrov prometa. Po prvem trgovalnem dnevu z delnicami NKBM je enotni tečaj 36,61 evra ali 35,6 odstotka nad ceno iz javne ponudbe, ki je bila 27 evrov za delnico.

Po rekordni ceni 41,06 evra za delnico je bilo prodanih vsega 70 delnic, najnižja cena dneva pa je bila 34,5 evra za delnico. Ogromna večina poslov se je sklepala med 36 in 37,8 evra za delnico. " Na začetku je bilo več nakupnih kot prodajnih naročil, po močnejšem prodajnem pritisku s strani nekaterih vzajemnih skladov in po vsej verjetnosti tudi stabilizatorja trga pa se je tečaj umiril med 36 in 37 evri," pojasnjuje Bine Pangršič iz borzne hiše Medvešek Pušnik.

Prodaja NKBM je prva prodaja prek mednarodne ponudbe delnic pri nas. © BOBO

 


Rekord na borzi
Prvi dan trgovanja z delnicami NKBM je na Ljubljanski borzi povzročil rekorden promet. Navadno ga je nekaj manj kot devet milijonov evrov, včeraj pa ga je bilo skoraj petkrat več, in sicer kar 42 milijonov evrov, od tega štiri petine z delnicami NKBM. " Očitno so omejitve kapitalskega trga na strani ponudbe, povpraševanja je dovolj," je visok promet komentiral predsednik uprave Ljubljanske borze Marko Simoneti. Lastnika je zamenjalo kar 4,99 odstotka delnic NKBM oziroma več kot desetina vseh delnic, s katerimi se trguje. Večinski delež ima namreč še vedno v lasti država. 

V torek stabilizacija
" Možnosti za večje nihanje so odprte tudi v torek , do konca dneva pa bo verjetno prišlo do dokončne stabilizacije tečaja na nivoju, ki bi lahko bil podoben ponedeljkovim zaključnim tečajem," meni Pangršič. Ali lahko septembra, ko bodo delničarji NKBM, ki zagotovljenih delnic ne bodo prodali, dobili dodatne delnice, pričakujemo prodajni naval in padec cene? " Večjih padcev po 12. septembru ne pričakujem. Menim, da motiv dveh dodatnih delnic ni dovolj privlačen in da ni veliko vlagateljev, ki bi zgolj zaradi tega delnice držali dolgoročno," pravi Pangršič.

Poznavalci pričakujejo, da se bo cena delnice dvignila, saj je malo verjetno, da bi jih bil kdo pripravljen prodati ceneje, kot jih je kupil. © iStockphoto

 
Ker so na borzi ob začetku trgovanja z delnicami NKBM z oznako KBMR pričakovali velik obseg naročil, so za ponedeljek in torek prilagodili urnik trgovanja. Z delnicami se je tako začelo trgovati ob 11. uri, oba dneva pa se bo z njimi lahko trgovalo dve uri dlje, do 15. ure. Kot so napovedali na Ljubljanski borzi, za tečaj delnice oba dneva ne bo veljala 10-odstotna omejitev. Sicer pa prvi dan ni bilo mogoče oddati naročila za prodajo po tržni ceni, ampak so morali lastniki delnic sami določiti ceno, po kateri so bili delnice pripravljeni prodati.

Cena bo narasla
Poznavalci pričakujejo, da se bo cena dvignila, saj je malo verjetno, da bi bil kdo pripravljen delnice prodati ceneje, kot jih je kupil. Poleg tega pričakovanja pa krožijo tudi neuradne informacije, da so bili nekateri institucionalni vlagatelji pripravljeni delnice kupovati tudi po 40 evrov in več. Na ministrstvu za finance so enemu od dveh svetovalcev pri prodaji deleža v NKBM, družbi Citigroup, naročili storitev enomesečne stabilizacije cene delnic NKBM na borzi. Če bo cena delnice NKBM močno zrasla, jih bo Citigroup začel prodajati in tako umiril rast, če bo močno padla, pa jih bo kupoval. Delnice, ki jih bo Citigroup po 30 dneh morda še imel v lasti, bo po ceni 27 evrov prodal državi, so pojasnili na ministrstvu.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.